Vallad ja piirkonnad jagasid Eesti sünnipäeval tunnustusi

Copy
AKTIIVSE SPORTLIKU TEGEVUSE EEST sai tunnustuse perekond Kruuser. Pildile jäid Arvet ja Janar Kruuser, kellele andis tunnustuse üle Salme osavallakogu esimees Andrus Raun.
AKTIIVSE SPORTLIKU TEGEVUSE EEST sai tunnustuse perekond Kruuser. Pildile jäid Arvet ja Janar Kruuser, kellele andis tunnustuse üle Salme osavallakogu esimees Andrus Raun. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eesti Vabariigi 102. sünnipäeval said kodukandi tublimad ja silmapaistvamad inimesed meeles peetud ja tunnustatud.

KAARMA 

Kaarma kandi aasta teo tiitli pälvis Nasva küla Lestafestival, aasta külaks tunnistati korraliku internetiühenduse saanud Tahula, aasta tegijateks aga hulk raamatuid väljaandnud koduloolane Kalle Kesküla ja staažikas rahvatantsujuht Maie Tõhk, kelle käe all tegutseb praegu kaks rühma Astes ja kaks Valjalas.

KIHELKONNA 

Kihelkonna piirkond pidas Veeremäe küla pikaaegse joogiveega varustamise eest tunnustust väärivaks MTÜd Veere Vesi. Lisaks peeti meeles kõiki aasta jooksul Kihelkonna piirkonnas sündinud lapsi ja nende vanemaid: Sindy Nõmm (ema Maria, isa Kalev), Taaniel Ait (ema Eveli, isa Taavi-Aadu), Alviine Kessel (ema Diela, isa Priit) ja Ekke Hanso (ema Miina-Eliise, isa Hendrik).

KÄRLA

Kärla piirkond tunnistas aasta teoks Kärla põllumajandusühistu tagasiostmise Taani investeerimisfirmalt Trigon ja aasta tegijaks ühistu juhi Ülar Tänaku. Tiitlile olid veel nomineeritud Jüri Kuusk väliujula rajamise eest Karujärvele, raamatukogu juhataja Ülle Maimann Kärla raamatukogu 140. sünnipäeva puhul trükise koostamise eest ja Kärla perepäeva korraldanud noortekeskus eesotsas Arnek Grubnikuga. Nemad said selle eest vallalt tänukirja.

KÄRLA PIIRKONNA aasta tegija on ühistu juht Ülar Tänak, kes võttis tänukirja vastu abivallavanem Kristiina Maripuult.
KÄRLA PIIRKONNA aasta tegija on ühistu juht Ülar Tänak, kes võttis tänukirja vastu abivallavanem Kristiina Maripuult. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

LÜMANDA

Lümanda kandi aasta tegu on Lümanda Maja renoveerimine, aasta tegijateks said Karu-Kati õpitoa eestvedaja Triin Reitalu ja perekond MaastikLilian, Mart, Mia ja Linda. Aasta noore tiitli pälvisid tubli kodutütar Kristi Tuuling ning Lümanda jalgpallipiigad Liisu ja Kaili Lilles, Marii Silts, Kristi Tuuling, Helina Tarkmeel, Kristiina Vammus, Victoria Vihman ja Marie Õunap (treenerid Urve Vakker ja Sander Viira). Elutöö preemia pälvis Lümanda koolis kehalise kasvatuse ja ajalooõpetajana töötanud Urve Vakker.

LAIMJALA

Laimjala piirkonna aasta tegija 2019 on Anna Liisa Õispuu aktiivse tegevuse eest piirkonna infostendide väljaandjana, Laimjala Valsi korraldustoimkonnas, piirkonna laste kaasajana ja projektide käivitajana Asva viikingikülas.

KARJA KIHELKOND

Karja kihelkonna aasta 2019 teo tiitel läks kahele laureaadile. Ühe pälvis Leisi uus apteeker Piret Rand Leisi apteegi uuendamise eest ja teise Tiina Oks kohalike noorte pikaajalise muusikaalase harimise ning Leisi kandi kooride juubelilaulupeole viimise eest. Helju Grepp pälvis Leisi osavallakogu tänu pikaajalise töö eest Leisi apteegis. 

MUSTJALA

Mustjala teenetemärki tänavu välja ei antud, kuid tänukirjaga peeti meeles Mustjala rahvamaja koristajat Katrin Aderit, Mustjala põhikooli õpetaja-abi Kersti Allet, Panga külavanemat Martin Auväärti ja veisekasvataja Aili Peeli.

ORISSAARE

Orissaare piirkonnas tunnustatakse tublisid ja tegusaid inimesi Orissaare teenetemärgiga. Tänavu said märgi kauaaegne kultuurimaja juhataja Ingla Leis, mitmete ansamblite ja orkestrite juhendaja Enda Juht ning kauaaegne erinevate ürituste korraldaja ja toitlustaja Taimi Truumees. Kõige kultuurisõbralikuma pere tiitli pälvisid Mario Talvist ja Kairi Luhaäär.

PIHTLA

Pihtla piirkonnas pälvis tunnustuse Kõljala piirkonna külade kultuuriselts Kevade. “Kõljala kandi külad said ju mullu Saare maakonna aasta küla tiitli ning kuulutati vabariigi rahva lemmikküla tiitli nominendiks,” põhjendas Pihtla teenuskeskuse juhataja Tiit Rettau

Samuti pälvisid tunnustuse ka Pihtla külaelu eestvedajad ja arendajad Katrin ja Aivar Kalle, MTÜ Pihtla Lapsed eestvedajad ja kohviku Nöges asutajad. Aivar Kalle on ka EELK Püha koguduse juhatuse liige.

PÖIDE

Pöide piirkonna aasta tegija ja tegu kuulutati välja 19. veebruaril Tornimäe rahvamajas. Aasta tegija tiitli pälvis Eesti jooksuüritustel auhindu võitnud Tornimäe põhikooli 9. klassi õpilane Lisett Alt. “Olin väga üllatunud ja muidugi tänulik, et minu saavutusi ja tegemisi on märgatud,” ütles Alt. Lisetti sõnul on aasta tegija tiitel talle väga tähtis. “See paneb mind kindlasti rohkemgi pingutama,” lausus ta. “Soovin näidata, et olen ikka väärt seda tiitlit kandma.”

Pöide piirkonna aasta tegu on Sitme lautrikoha renoveerimine. “MTÜ Sitme Ranna Selts on randa aastate kaupa aina paremaks teinud,” ütles Pöide osavallakogu esimees Õnne Sööt. “See on kena koht, kus saab paate veesata, supelda ja mõnusalt aega veeta.” 

TORGU

Torgu piirkonnas tõsteti sel aastal esile Torgu Teataja toimetaja ja Lindmetsa külavanem Jana Lei ning Iide külavanem Luule Aadussoo. Torgu teenuskeskuse juhataja Mari Kübarsepa sõnul tunnustati Janat pikaajalise töö eest nii kohaliku ajalehe väljaandmisel kui ka tubliduse eest külavanema töös. Luule pälvis tunnustuse aga pikaaegse kultuuritöö eest ja juubeli puhul – Luule sai 75-aastaseks 24. veebruaril.

VALJALA

Valjala piirkonnas pälvisid tunnustuse raamatukogu juhataja Tiia Lätt, KÜ Veneetsia ja tantsurühma Viktooria juhendaja Ulvi Põldema. Osavallakogu esimehe Kaido Kaasiku sõnul on Tiia töötanud pikalt raamatukogu juhataja ning seega tunnustust kahtlemata väärt. Samamoodi on tunnustust väärt tantsurühma Viktooria juhendaja Ulvi Põldema.

Korteriühistu Veneetsia on aga väga kenasti korda teinud nii maja kui ka selle ümbruse. “Eraldi tiitleid meil pole väga, kuulutame tunnustamise tavaliselt välja, sinna esitatakse kandidaate ja osavallakogu otsustab, kes saab,” selgitas Kaasik.

SALME

Salme kaks aasta tegijat on seekord spordi vallast. Pikaaegse sporditegevuse edendamise eest Salme piirkonnas tunnustati Imbi Arget, kes on spordielu korraldanud pea terve elu – 25 aastat kehalise kasvatuse õpetajana ja 16 aastat piirkonna spordijuhina. Lisaks on ta aastaid tegutsenud Saksamaalt pärit probleemsetele lastele asenduskodu pakkuva projekti Tuletorn kasvataja ja juhendajana. Aktiivse sportliku tegevuse eest sai tunnustuse perekond Kruuser Arvet ja Tiia koos laste Janari, Kristi ja Janikaga.

Salme osavallakogu esimehe Andrus Rauna sõnul tunnustavad nad juba 14. korda vabariigi aastapäeval Salmel neid oma inimesi, kelle üle ollakse Salmel uhked ja kes on teinud möödunud aastal või aastatel midagi silmapaistvat.

MUHU VALD 

Muhu valla aasta teoks 2019 nimetati Annabel ja Aivar Rebase julge tegutsemine inimelude päästmisel ning Kai Hinnosaare, Gea Prometi, Piret Lemberi ja Triinu Traumanni korraldatud üritus “Eput päe. Ilu elab”. 

Lisaks pidas vallavalitsus oma inimesi meeles kolme preemiaga. Kultuuripreemia sai koduloouurija ja kollektsionäär Rein Saksakulm, hariduspreemia Muhu põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja Mati Rüütel ja spordipreemia Roland Maimre.

RUHNU VALD

Ruhnu tunnustas 2019. aasta parimaid juba läinud aasta detsembris valla sünnipäeval. Ära märgiti Heiki Kukk silmapaistva töö eest merepääste arendamisel ja Martha Liise Kapsta entusiastlikult ja professionaalselt korraldatud Ruhnu noorte ettevõtluskoolituse korraldamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles