Sõrve mürgileid tõi kaasa kapo uurimise

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
OHTLIK KRAAM: Metsa alla kaevatud august väljaveeretatud roostest puretud raudtünnid oli huvitav leid, sest sarnaseid seni Saaremaal leitud ei ole.
OHTLIK KRAAM: Metsa alla kaevatud august väljaveeretatud roostest puretud raudtünnid oli huvitav leid, sest sarnaseid seni Saaremaal leitud ei ole. Foto: Tõnu Veldre

Sõrvest Viieristi küla metsast välja kaevatud sinepigaasi jäägid tõid kaasa kaitsepolitsei kriminaalmenetluse terrorismiohu uurimiseks. 

Ehkki mandri detektoristide leitud seitse sajaliitrist tünni tulid välja maa seest ja ilmselgelt ei olnud võimalik välja selgitada, kes need sinna kunagi mattis, oli kaitsepolitsei sunnitud siiski kriminaalmenetlust alustama. 

Ipriidi, nagu ka muude lämmatavate gaaside kasutamine on nimelt rahvusvahelise keemiarelvade leppega keelatud alates 1993. aastast. 

Eesti karistusseadustikus on terrorikuriteo paragrahvi sõnastuses muu hulgas võimalik karistada ka keelatud relva tootmise, levitamise või kasutamise eest. Tegu on süüteoga riigivõimu vastu, karistuseks viie- kuni kahekümneaastane või eluaegne vangistus. 

Prokuratuur saab tagantjärele kinnitada, et ehkki sellise paragrahvi järgi menetlust alustati, terroriohtu Saaremaal ei ole. 

Militaarkraami jahtinud detektoristid kaevasid ohtliku sisuga metallvaadid Viieristil maast välja mullu jõulude paiku. Jaanuari lõpul laadisid päästeameti keemiaspetsialistid vaadid hermeetiliselt suletavatesse konteineritesse ja need sõidutati ohtlike jäätmete ladustamiskohta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles