Hea uudis lindudele: Elering kaotab väinatammi õhuliinid

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Väinatammi õhuliin.
Väinatammi õhuliin. Foto: Elering

Praegu väinatammil kõrguvate kõrgepingemastide ja lindudele ohtlike õhuliinide asemel hakkab tulevikus Saaremaa ja Muhu vahel looklema 110-kilovoldine elektrikaabel Väikese väina põhjas.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul asendab Elering tulevikus kogu õhuliini kaabliga. "Et kaotada negatiivne mõju linnustikule saarte elanike elektri varustuskindlust ohtu panemata," selgitas ta.

Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster lisas Saarte Häälele, et paarikümne sentimeetrise läbimõõduga kaabel hakkab tõenäoliselt looklema tammi läheduses merepõhjas. Varem on arutatud maanteeametiga võimalust panna maakaabel väinatammi sisse, kuid kokkulepet selleks pole saavutatud.

Esialgu aga vähendatakse juba selle aasta teises pooles väinatammi mastidel olevaid juhtmeid, milleks annab võimaluse eelmisel aastal paigaldatud Muhu ja Orissaare vaheline merekaabel.

Praegu on tammi servas kõrguvatel kõrgepingemastidel kuus faasijuhet, sidekaabel ja piksekaitsetross, millest kolm faasijuhet on kavas demonteerida.

Lisaks juhtmete arvu vähendamisele laseb Elering alles jääva õhuliini juhtmetele väinatammi ulatuses paigaldada eri tüüpi markerid, et muuta õhuliin lindudele paremini nähtavaks.

Kui kiiresti see kõik aset leiab, sõltub paljuski planeeringute menetlemise kiirusest. "110-kilovoldise kaabli ehitamine pole Eleringi jaoks probleem," ütles Veskimägi.

Korrastatava liinilõigu pikkus on 7,7 kilomeetrit. Sellel paikneb 32 terassõrestik- ja raudbetoonmasti. Liini korrastamistööd hakkavad pihta aasta teises pooles.

Õhuliini korrastamisel ja märgiste valikul on Elering arvesse võtnud Eesti Ornitoloogiaühingu linnuteadlaste soovitusi.

Kui kiiresti õhuliinide kaotamine ja elektritoite kaablisse viimine aega võtab, sõltub paljuski planeeringute menetlemise kiirusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles