Soovitused seoses koroonaviiruse COVID-19 puhanguga

Copy
Kätepesu.
Kätepesu. Foto: unsplash.com

Mida teha?

  • Kuidas saan hoida ennast ja teisi viiruste perioodil?

Pesen käsi regulaarselt ja hoolikalt. Köhides ja aevastades katan nina ja suu käsivarrega. Kasutatud taskuräti viskan kohe prügikasti. Kui olen tõbine või haige, jään koju. Haigestumise kahtluse korral väldin kokkupuudet teiste inimestega. 

  • Mida saan viiruste perioodil reisimisel silmas pidada?

Väldin kontakti haigussümptomitega – eriti köhivate – inimestega. Väldin turge ja kohti, kus käideldakse elusaid ja surnud loomi. Pesen käsi seebi ja veega või kasutan alkoholi  sisaldavaid desinfitseerimisvahendeid. Riskipiirkonnast naastes jälgin 14 päeva jooksul oma tervist, võimalusel tööle ega kooli ei lähe. Koroonaviirust tasub kahtlustada siis, kui oled viibinud haiguse levikupiirkonnas või kokku puutunud haigestunuga ning on tekkinud haigusele iseloomulikud sümptomid: köha, palavik või hingamisraskused.

  • Mida saan ettevõtte esindajana oma töötajate ja klientide kaitsmiseks viiruste perioodil teha?

Võimaldan oma töötajatel teha vajadusel kaugtööd. Riskipiirkonnast naasnud töötajale püüan leida võimaluse püsida 14 päeva kodus. Tagan nii töö- kui ka avalikes ruumides inimestele tavapärased hügieeni- ja desovahendid. Teavitan oma töötajaid ja kliente hügieeninõuetest. Lähetusse minejaid teavitan võimalikest riskidest ja ohtudest ning tuletan meelde tavapärased hügieeninõuanded.

  • Mida saan viiruste perioodil üritustel osalemisel ja nende korraldamisel silmas pidada?

Kaalun tõsiselt, kas ürituse korraldamine või seal osalemine on hädavajalik. Ürituse korraldajana on mul kohustus tagada inimestele võimalused käte desinfitseerimiseks. Konsulteerin enne üritust ka kohaliku tervishoiuteenuse osutajaga ja lepin kokku haiguskahtlusega juhtumitele reageerimise. Veendun, et iga päev puhastatakse ja desinfitseeritakse tualettruumi pinnad, sh prügikast ja veekraani käepide. Kui olen vanemaealine või põen kroonilist haigust, siis väldin avalikel ja suurüritustel osalemist. Värskeima info saamiseks jälgin terviseameti veebi ja sotsiaalmeediat. 

Tervisemure korral saab nõu perearstilt või perearsti nõuandeliinilt 1220, välismaalt helistades +372 634 6630. Vajadusel suunatakse kõne hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles