Kodusaare rahvast soovib vabatahtlikuna aidata pea seitsekümmend inimest

Copy
Vabatahtlikud Jaanus Mägi ja Aare Rüütel.
Vabatahtlikud Jaanus Mägi ja Aare Rüütel. Foto: Ann Õun/Saarte Hääl

Oma saare elanikele kriisiolukorras appi tulla otsustanud vabatahtlike meeskonda kuulub juba 64 inimest.

„Inimeste aktiivsus teeb rõõmu, aga ideaalne oleks, kui appi tulijaid oleks oluliselt rohkem,“ leidis vabatahtlike koordinaator, Sihtasutuse Kadunud tegevjuht Aare Rüütel.  

Täiskasvanud terve inimene saab end vabatahtlikuks registreerida Saaremaa valla kodulehel SIIT.

Registreerunud töötavad erinevatel aladel

Rüütli sõnul tegutsevad end vabatahtlikuks registreerinud inimesed väga erinevatel aladel. Nende hulka kuulub ka vallavalitsuse enda ja valla hallatavate asutuste töötajaid ning kaitseliitlasi. 

„Rõõmu teeb see, et vabatahtlikuks soovijaid jagub üle kogu Saaremaa,“  lausus Rüütel. „Üritame ju katta kõik piirkonnad.“ „Oleks väga tore, kui oma abi pakuks veel rohkem inimesi,“ ütles Rüütel. „Vald püüab mured lahendada oma jõududega, kui aga keegi haigestub, enam ei jaksa või koju karantiini jääb, on tarvis vabatahtlikke asendajaid.“

Vabatahtlikud tulevad appi näiteks siis, kui hooldekodus tuleb asendada sealset töötajat või on kedagi tarvis eakatele või karantiinis viibijaile toitu viima. 

Üks vabatahtlike ülesandeid on valvata Kuressaare haigla juurde püstitatud telke.

„Kui kriis kestab, tuleb aina juurde neid kohti, kus abi vaja,“ tõdes Rüütel. 

Tööd Rüütli sõnul jagub: tarvis on moodustada vabatahtlike grupid, kaardistada abivajajad ning panna paika kord, kuidas erinevates olukordades reageerida. 

Aare Rüütli hinnangul erineb tema praegune töö inimese otsingu korraldamisest ainult selle poolest, et  mahult on praegune kordades suurem.

President tunnustas appi tõttamise eest

Praegu ehitavad SA Kadunud OPEROGi otsingugruppi kuuluvad Aare Rüütel, Jaanus Mägi ja Monika Raud vallamajas üles süsteemi info jagamiseka ja vahetamiseks. Muu hulgas aitab loodav süsteem vabatahtlikel abivajajatega suhelda. 

Aare Rüütel ise saabus mandrilt Saaremaale teisipäeva hommikul. 

„Politsei lubas mind pika kontrollimise järel sõna otseses mõttes viimase minuti pealt 07.55 praamile,“ kirjutas Rüütel oma Facebooki-postituses. „Saaremaa vald võttis mind väga hästi vastu, mulle üüriti korter ja magasin üle pika aja voodis.“

President Kersti Kaljulaid avaldas SA-le Kadunud tunnustust Saaremaa rahvale appi tõttamise eest. 

„Selles kriisis on iga inimese panus oluline,“ kirjutas president oma Facebooki-postituses. 

„Olukorras, kus riik ja kõik inimesed pingutavad, et kriisist üheskoos võimalikult valutult jagu saada, soovin järgnevatel kuudel selle palgatõusu osa annetada neile algatustele, mis otseselt tegelevad kriisi mõju maandamisega. Esimeseks selliseks on SA Kadunud, mis Saaremaa vallajuhtide palvel tegeleb saare vabatahtlike ressursside kaardistamisega, et kriisi süvenedes oleks teada, kes kui palju saab appi tulla, kes saab oma autot või suvilat laenata või muul moel õla alla panna.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles