Saarlaste tehas Hiinas alustas taas tootmist

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
ALGUSE ASI: Hubei tehas avati 2018. aasta suvel.
ALGUSE ASI: Hubei tehas avati 2018. aasta suvel. Foto: Kertu Kalmus/Saarte Hääl

Hiinas puitmaju tootev ettevõtte Hubei Saaremaa Houses hakkas pärast kaks kuud koroonaviirusepuhangust sunnitud seisakut esmaspäeval jälle tööga pihta.

Tootmine lõpetati Hubei provintsis kehtestatud karantiini tõttu jaanuari keskel. Hiina puitmajatööstuse Saaremaa Houses nõukogu esimehe Kristjan Leedo sõnul saavad nad varem lattu tehtud toodangut esmaspäevast taas välja saata.

"Kliendid kohapeale veel vaatama tulla ei tohi, aga ettevõtte müügimeeskond teeb kodukontoris aktiivselt tööd ja elu hakkab iga päevaga vaikselt rööpasse tagasi minema," sõnas Leedo. Tema sõnul on ka näiteks restoranid ja muud söögikohad taas lahti tehtud ja külastajatest puudust pole. 

Kristjan Leedo sõnul on Hiinas suudetud kahe kuuga viirus kontrolli alla saada ja ta usub, et kui asja tõsiselt suhtuda, on see meilgi võimalik. "Meie meetmed on küll võib-olla grammi võrra nõrgemad, seal oli karantiin, kus inimesed ei tohtinud kodust väljagi minna, meil on see ikkagi vabatahtlik," rääkis ettevõtja. 

Seda enam tuleb tema sõnul Hiina edusamme kiita, et sealt sai nüüdseks üle maailma levinud haiguspuhang alguse. Eriti keeruline oligi olukord just Hubei provintsis, kus asub Wuhani linn, koroonapuhangu tõenäoline alguspunkt.

Saarlaste Hiina tehases ei haigestunud õnneks ükski töötaja. Haiguspuhangu algus langes kokku hiinlaste uusaasta ja kollektiivpuhkustega, mil paljud töötajad sõitsid Hubei provintsist ära sünnikoju ja vanemate juurde. Kohapeale jäi ehk vaid 30-40 protsenti töötajatest.

Kristjan Leedo sõnul jäi viirusetõttu Hiina tootmises justkui kahekuuline auk sisse. 

"Kuna meie suuremad projektid on koostöös omavalitsustega, siis neist keegi ära ei ütle," lisas Kristjan Leedo. Lisaks andis Hiina riik ettevõtetele eriolukorra tõttu garantii, et kõik nõuded lükatakse edasi kuni olukorra normaliseerumiseni.

"Ja kuna eriolukord hakkab seal lõppema, saab iga firma hakata taas oma kohustustega tegelema – ka meil on tellijatelt raha saada, meil endal on vaja raha välja maksta."

Kristjan Leedo ütles, et kui ta midagi Hiina kogemusest õppis, siis seda, et kõik halvad asjad lähevad kord mööda ja kaks kuud ei ole inimese elus just ülearu pikk aeg.

Suurele muutusele olukorras viitab kasvõi see, et kui veel kuu-poolteist tagasi saadeti hiinlastele abina näomaske, siis nüüd on omakorda Hiinast oodata suuri partiisid meie aitamiseks.

"Ei tasu neid asju nii negatiivselt võtta, kõik asjad lähevad mööda, varem või hiljem. Eesti inimesed võiksid seda aega kasutada kasvõi iibe tõstmiseks, mida meil on siin tõesti tegelikult hädasti vaja," rääkis Leedo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles