Saarlaste appikarje riigile läks kaduma (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Foto: Ann Õun/Saarte Hääl

Saaremaa kriisikomisjon saatis kümme päeva tagasi kaks abipalvet täiendava kiirabibrigaadi saamiseks: ühe sotsiaalministeeriumi kantslerile ja teise peaministrile. Terviseamet väidab, et nendeni abipalved jõudnud ei ole. 

Eile toimunud pressikonverentsil kinnitas Terviseameti esindaja Martin Kadai, et nendeni on jõudnud vaid kaks hoopis teisel teemal abipalvet, mis on juba töös. 

Terviseamet kinnitas seda Saarte Häälele ka eile päeval toimunud videokonverentsil. 

Kuressaare haigla juht Märt Kõlli.
Kuressaare haigla juht Märt Kõlli. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Kuressaare haigla juht Märt Kõlli ütles, et abipalve edastati maakondliku kriisikomisjoni kaudu. 

Vallavalitsus uskus, et sellisele tasandile saadetud abipalved jõuavad õigesse kohta ehk Terviseametisse. Selles usus oli ka Kuressaare haigla, kes 24 tundi pärast abipalve edastamist muretses oma Facebooki lehel, et kahjuks pole abi saabunud. Kiirabi seevastu töötas viimase vindi peal. 

12. märtsil saatis maakondlik kriisikomisjon Terviseametit haldava sotsiaalministeeriumi kantslerile Marika Priskele kirja pealkirjaga "MEMO Kuressaare haigla", kus seisis järgnev tekst: "Proovide võtmise järjekord: täna kasutame spetsiaalset õebrigaadi ning võimaluste piires valvebrigaadi. Kuna proovi näidustustusega kutseid lisandub (järjekord pidevalt ca 50 isikut) vajaksime abi kiiremaks proovide käsitlemiseks täiendava mehitatud õebrigaadi näol." Memo oli koostanud Märt Kõlli. 

“Vajaksime abi kiiremaks proovide käsitlemiseks täiendava mehitatud õebrigaadi näol.“

- MÄRT KÕLLI 12. märtsil

Päev hiljem läks valla kriisikomisjonist välja kiri juba kõrgemale tasandile, adressaatideks peaminister Jüri Ratas, riigisekretär Taimar Peterkop ja taas kantsler Priske. 

"Saaremaa vald palub koroonaviirusega levikuga seotud sündmuse lahendamise komisjoni tähelepanu järgmisele kahele asjaolule:  1.  On äärmiselt taunimisväärne, et saarlasi saadetakse Tallinna haiglatest tagasi ja nende ravimisest keeldutakse.  2.  Palume abi Kuressaare Haiglale, keda varitseb tõsine tööjõupuudus. Palume saata lisajõude. Palume võtta antud küsimusi väga tõsiselt," kirjutas vallavanem Madis Kallas. 

Terviseameti esindajad selgitasid eilsel videokoosolekul, et abipalve adressaat olnud vale: haiglatel ja kiirabipidajatel on olemas oma kriisiplaanid, mis sisaldavad ka korrektseid suhtluskanaleid. 

Kindlasti jõuavad nendeni ka nii pea- kui sotsiaalministrile saadetud pöördumised, kuid tõhusa ja kiire tegutsemise huvides tuleb suhtlust hoida õigel tasandil. Miks seekord info väidetavalt Terviseametini ei jõudnud, ei osatud selgitada. Saarte Hääl palus kommentaari ka Marika Priskelt, kuid e-posti teel esitatud küsimusele eile vastust ei tulnud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles