Südamekodus neli koroonapositiivset (2)

Saarte Hääl
Copy
Südamekodu ja kooli asenduspind Upal.
Südamekodu ja kooli asenduspind Upal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa Südamekodus on reedehommikuse seisuga avastatud koroonaviirus neljal elanikul. Neljapäeva hommikul teatati kahest, õhtul lisandus üks ning reede hommikul veel üks. Hooldekodus käib laustestimine. 

Terviseameti lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkam ütles neljapäeval, et proove võetakse nakatanutega kokku puutunud elanikelt ja töötajatelt ning rakendatakse vajalikke täiendavaid ohutusmeetmeid. „Oleme hooldekoduga pidevas kontaktis ning tegeleme kontaktsete väljaselgitamisega,“ ütles Kadri Juhkam, kelle sõnul hooldekodu ruumid puhastatakse ning testitulemuste selgumiseni on elanike liikumine ka hooldekodu siseruumides piiratud. Hooldekodus on hetkel 40 elanikku.

“Terviseameti soovituste kohaselt asusime ise oma elanikke ja töötajaid testima. Ühel elanikul olid haigusetunnused ning palusime testida ka täiendavalt kahte elanikku, kes temaga kokku puutusid,” ütles Saaremaa Südamekodu juhataja Piret Pihel. “Praeguseks on teada, et kahe inimese puhul, kel proovi võtmise ajal polnud nähtavaid haigustunnuseid, on proovi tulemus osutunud paraku positiivseks. Panime maja isolatsiooni juba ülemöödunud nädalal ning oleme üritanud teha parima, et kaitsta oma elanikke ja töötajaid, kasutades isikukaitsevahendeid nii palju kui võimalik.”

Saarte Häälega ühendust võtnud Südamekodu juhatuse liige Martin Kukk lisas, et testid tehti viiele töötajale, mis on olnud negatiivsed. Kust elanikud võisid viiruse saada, seda Kuke sõnul keegi öelda ei oska. 

Martin Kukk ütles, et kriisolukorras väljaspoolt nad tööjõudu võtnud ei ole. Hetkel on tema sõnul kaalumisel variant, et seni kuni proovide tulemused kõigi elanike ja töötajate puhul pole selged, komplekteeritakse kaks vahetust töötajaid majja ning kuni selguse saabumiseni nad sealt ei lahku. Kas see õnnestub, veel ei oska öelda. 

"Lisaks täiendavate meetmete rakendamisele ootame kohale Terviseameti esindajaid, kes on lubanud igakülgset erialast abi ning esimesel võimalusel hakatakse võtma meile teadaolevalt proove," rääkis Kukk edasisest. 

Piheli sõnul on hooldekodu erinevad korrused ära tsoneeritud ja praegu on soovitatud kõigil elanikel olla tubades, et kontaktide arv oleks minimaalne. “Koostöös terviseameti, sotsiaalkindlustusametiga ja Saaremaa vallaga teeme oma parima, et hoida olukord stabiilsena,” lisas Pihel. 

Terviseamet tuletab meelde ja rõhutab, et:

Rangelt on keelatud külastused hooldekodudesse, sest see seab ohtu hoolealuste tervise.

Inimeste vahel kontaktide vähendamine on väga oluline, sest teisiti ei ole võimalik haiguse levikut piirata.

Samuti tuleb lähinädalatel vältida hooldekodu elanike liikumist hooldekodude vahel ning hoiduda uute elanike vastu võtmisest. Hooldusvajadusega eakate puhul tuleb pöörduda elukohajärgse kohaliku omavalitsuse poole vajalike kodus osutatavate teenuste saamiseks.

Terviseamet, sotsiaalministeerium ja sotsiaalkindlustusamet on välja töötanud juhise, kuidas käituda nakkuskahtlusega kliendi või töötajaga hoolekandeasutuses. Juhis on saadetud kõikidele hoolekandeasutustele. Sotsiaalkindlusamet on hooldekodudega pidevas kontaktis ja valmis juhtumipõhiselt olukorrale reageerima.

Viimastel nädalatel on sotsiaalkindlustusamet koostöös terviseametiga aktiivselt tegelenud hooldekodude teavitamisega ja selgitamisega, et hügieeninõuete järgimine on nakatumise ennetamisel määrava tähtsusega. Iga teenuseosutaja vastutus on tagada, et kõik soovitused ja meetmed oleksid maksimaalselt rakendatud.

Seoses riigis välja kuulutatud eriolukorraga kehtib kõigis sotsiaalhoolekandeasutustes, haiglates ja kinnipidamisasutustes külastuskeeld, esialgu 1. maini 2020, kui valitsus ei otsusta teisiti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles