Tööandja küsib: Mida teha, kui riskigrupis töötaja ei soovi tööle tulla?

Saarte Hääl
Copy
Foto: Urmas Luik

Meie ettevõttes töötab 76-aastane tööline. Oma vanuse tõttu kuulub ta koroonaviirusesse haigestumise riskigruppi. Haiguslehte ta ei saanud sellel põhjusel avada, kokkuleppel tööandjaga võttis viis päeva puhkust. Nüüd on aeg tööle tulla, juht pakub talle tööd, kuid ta keeldub seoses riskigrupis olemisega. Kuidas peaks juht käituma, sest tööd on meil talle anda?

Vastab Piret Kaljula, tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

Peale puhkuse lõppemist jätkab töötaja oma tööülesannete täitmist. Kui töötaja ei saa või ei soovi oma tööülesandeid edasi täita (näiteks seetõttu, et kuulub viiruse riskirühma), siis peab tal tööst keeldumiseks olema alus.

Soovitame esmalt töötajaga suhelda ja arutada, millist lahendust ta ise olukorrale näeb, sest peale puhkust mitte tööle tulemine on tema otsus. Võimalik on näiteks poolte kokkuleppel kasutada palgata puhkust. Kui pooled seda ei soovi, siis on töötajal võimalik tööleping üles öelda.

Olukorra lahenemise järel saab uuesti alustada läbirääkimisi töölepingu sõlmimiseks. Kindlasti tuleb tööandjal töötajaga läbi arutada, millised kaitsemeetmed on töötaja ohutuse tagamiseks tarvitusele võetud. Seejärel saab töötaja hinnata, kas need on tema arvates piisavad või saaks tööandja veel midagi täiendavat ette võtta.

Töötaja mure on küll mõistetav, ent ta ei saa tööst keelduda ainult seetõttu, et ta kuulub viiruse riskirühma ning ei julge tööle tulla. Töötaja kohustus on tööle asuda, kui tööandja on võtnud kasutusele töötajate ohutuse tagamiseks vajalikud meetmed - eelkõige need, mida on soovitanud terviseamet - ning teinud vajadusel muutused töös või töökorralduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles