Vald ehitab uusi teekatteid 1,5 miljoni eest

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Teerull
Teerull Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Saaremaa vald investeerib sel aastal teekatete uuendamisse ligi 1,5 miljonit eurot, mida on miljoni võrra vähem kui mullu.

Kui möödunud aastal viis Saaremaa vald mustkatte alla 60 kilomeetrit vallateid, siis selle aasta plaanid piirduvad 13,7 kilomeetriga.

Kõige enam ehk kokku 6,6 km mustkatet saavad Lääne-Saare piirkonna endise Kaarma valla teed. Pikim teelõik, mis mustkatte saab, asub samuti Kaarma kandis – 1,855 km pikkune teelõik Käku ja Jõe küla vahel. Samuti Lääne-Saare piirkonda kuuluvad Lümanda ja Kärla sel aastal uusi mustkatteid ei saa. Uusi mustkatteid ei tule tänavu ka Pihtla, Kihelkonna ja Mustjala osavalda.

Saaremaa valla majandus- ja haldusosakonna juhataja Mikk Tuisk ütles, et mullune aasta oma 60 kilomeetriga jääb mahult mustkatte panemisel ületamatuks. “Seda oli isegi rohkem, kui maanteeamet on Saaremaal kunagi ühe aastaga teinud.” Küll aga tahab vald järgmisel aastal teha mustkatteid rohkem kui tänavu. Ühtekokku tuleks Saaremaal järgnevatel aastatel mustkatte alla viia veel 300–400 kilomeetrit vallateid. “Siis enam palju nuriseda ei saa,” sõnas Tuisk.

Teekatete ehitamisel arvestab vald Tuisu sõnul nii palju kui võimalik osavallakogude ettepanekuid. Samas tuleb silmas pidada, et olemasolevad katted saaksid õigel ajal korduspinnatud, sest vastasel juhul lagunevad need väga kiiresti.

“Kui mustkattes on augud, siis on pindamisega tegelikult juba hiljaks jäädud,” selgitas Tuisk.

Leisi osavallakogu esimees Liina Saar nentis, et nende osavallakogu pakilisemat soovi vald arvesse ei võtnud. Leisi rahva esimene valik olnuks 2,4 km pikkune Nurme tee Parasmetsa ja Nurme külas.

Tee on nii auklik, et Saare sõnul pole seal sõiduautoga võimalik üle 30 km/h sõita. Samas läbib Nurme teed iga päev koolibuss.

Hänga küla elanik Arvi Heinmaa ütles, et Türju–Laadla–Lülle–Hänga vahelisele 1800 meetri pikkusele teelõigule mustkatte panemine on õige tegu.

See teelõik on väga kehvas seisus, Torgu osavallas üks kehvemaid üldse. Samuti kipub see tee väga kergesti lugunema, rääkis Heinmaa.

Lisaks mustkatte panekule teeb vald sel aastal hulgaliselt mustkatete ülepindamisi ja ehitab kruuskatteid.

Peale investeeringute kulutab vald 275 000 eurot suviseks teehoolduseks ja esialgu veel täpsustamata summa teeäärte niitmiseks ja lumelükkamiseks.

Foto: Graafika: LIINA ÕUN

VAATA TEETÖID TÄPSEMALT SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles