Avaliku ruumi sodimine vallaarhitekti ei häiri

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Grafiti Kuressaare rannaala rulapargis.
Grafiti Kuressaare rannaala rulapargis. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallaarhitekt Mark Grimitliht ei pea taunitavaks Kuressaare rannaalal asuva, valla enda poolt ebaseaduslikult püstitatud rulapargi sodimist grafitiga. 

Mark Grimitliht
Mark Grimitliht Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Mind see ei häiri ja selle eemaldamist ei pea mõistlikuks,” vastas Grimitliht küsimusele, kas soditud pind puhastatakse.

Küsimusele, kas avalikus ruumis on taolised teod lubatud, vastas arhitekt, et omaalgatuslik kunstiteos peab olema kindlasti kontekstitundlik. Paljuski olenevat see vaatajast.

Kuid üldjuhul tajuvad vaatajad ja tegijad piire sarnaselt: näiteks et korrastatud ajaloolistel hoonetel ei ole see sobilik, selgitas Grimitliht.

Valla majandus- ja haldusosakonna juhataja Mikk Tuisk ütles, et grafiti eemaldamine ei ole mõttekas, kuna kohe tehtaks uus. Pealegi ei paista see noori segavat. 

Rannapiirkonda püstitatud rulapargile ei teinud vald vajalikke planeerimistoiminguid ning pälvis sellega nii kodanike kui ka arhitektide meelepaha. Hiljem tellitud muinsuskaitse eritingimused sätestasid, et park sellele kohale ei sobi ning tuleks teisaldada.

Grimitliht teisaldamist mõistlikuks ei pea. Muinsuskaitsega koostöös soovitakse saada alaline ehitusluba ehk siis rulapark tagantjärele seadustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles