Kudjape peredraama jõuab kohtusse

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Kogu riigi ette jõudnud peredraama, kus üks vend keeldub lahkumast teisele vennale pärandatud majast ning tegi tühjaks isale kuuluva pangakonto, jõuab viimaks septembris kohtusse. Süüdistus põhineb aga ainult raha omastamisel.

Ühe tänaseks siit ilmast lahkunud Saaremaa mehe Vello kahe poja tüli isa maja ja raha pärast jõudis koguni ETV "Pealtnägijasse” ning sellest on varem kirjutanud ka Saarte Hääl. Margus võitleb selle eest, et isa eluajal majja sisse kolinud poolvend Veiko maja vabastaks, kuna isa pärandas maja Margusele.

Kui isa Vello tervis 2016. aasta lõpus halvenes, jäi tema hooldamine isaga koos elava Veiko õlule, kes sai enda kätte ka isa panga- ja ID-kaardi. “Sel ajal, kui ta oli hooldaja – seitse ja pool kuud –, võttis vanaisa umbes 20 kilo alla, midagi süüa talle eriti ei antud. Ta ei saanud ise poodi ja ta kurtis meilegi, et ainuke toit, mis ta saab, on kuiv sai ja Salvesti purgisupid,” rääkis Marguse poeg Carl

Kui eakas isa kodus keldritrepil kukkus ja reieluu murdis, kutsuti talle kiirabi alles kolm päeva hiljem. Veiko sõnul ei tahtnud isa haiglasse minna. Haiglasse jõudes oli Vello juba nii kehvas seisus, et lamatiste ja nende tõttu tekkinud veremürgituse tagajärjel suri ta poolteist kuud hiljem.

Poolteist aastat enne surma oli Vello teinud testamendi, milles pärandas Kudjapel Kase tänaval asuva maja Margusele, aga Veiko ei ole vaatamata arvukatele lubadustele majast siiamaani välja kolinud. Kui Margus koos oma emaga isa matuste jaoks raha küsima läks, selgus, et isa pangakonto oli tühi. Veiko ütles selgituseks, et isa andis elu jooksul kogutud säästud temale. Panga väljavõtetest on näha, et enne isa surma võeti kolme kuu jooksul pea iga päev välja 300 eurot. Kokku 15 000 eurot.

2018. aasta märtsis esitas Margus politseisse kuriteoteate vara omastamise kohta. Kuigi Veiko tunnistas vähemalt osaliselt raha võtmist, pole uurimine pooleteise aastaga isegi süüdistuseni jõudnud, sest politsei kogutud materjalid prokuratuuri ei rahuldanud ja need saadeti tagasi täiendavaks uurimiseks. Kogu protsess on pikalt veninud ja vahepeal esines veel mitmeid takistusi. 

Tänaseks on süüdistus viimaks üldmenetluses kohtusse saadetud. Prokuratuur süüdistab Veikot ja tema abikaasat Evat isa pangakontol olnud raha omastamises 2017. aastal. Süüdistuse järgi tühjendasid Veiko ja Eva nende hooldusel olnud eaka ning vaimse tervisega kimpus olnud isa pangakonto ja omastasid enam kui 11 000 eurot. Kohtulik arutelu algab käesoleva aasta 7. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles