Admiral Bellingshausen jõuab koju neljapäeval kell neli

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Kapten Meelis Saarlaid
Kapten Meelis Saarlaid Foto: Erakogu

Jahtlaev Admiral Bellingshausen jõuab Roomassaare sadama kai äärde selle nädalal neljapäeval kell 16, teatas laeva kapten Meelis Saarlaid pärast Kieli kanali läbimist. Nüüd ollakse  kümnekuise maailmameredel seilamise järel taas kodusel Läänemerel.

Kadi raadiole antud intervjuus ütles Saarlaid, et kahekuine suuremate peatusteta sõit Vaiksest ookeanist koduvetesse ei ole olnud eriti keeruline, mehed on pideva laevas olemisega juba harjunud.

Algselt pärast Antarktika ekspeditsiooni Arktikasse suunduma pidanud jahtlaev tuuakse koju, kuna koroonaviiruse all ägavas maailmas on sadamad suletud ning teekond Alaskale muutus suisa võimatuks.

Kapten tunnistas, et ärevaid ja ehku peale mineku hetki on paari viimase kuu jooksul ette tulnud küll: just olukordi, kus ei tea kas ja millal saab maale varusid täiendama. Meeskonna õnn oli see, et nad said oma üsna suure purjekaga läbida Panama kanali ning seega oli kodutee üle Atlandi valla.

Kuna viieliikmeline meeskond on sisuliselt kaks kuud olnud jahis isolatsioonis, siis loodetavasti koju jõudes nad karantiini jääma ei pea. „Usun, et me suudame selle ära tõestada kuidas me kaks kuud isolatsioonis oleme olnud,” arvas kapten, kelle juhitavat purjekat suunduvad esimesed laevad tervitama juba Sõrve alla.

Kohe merele Saarlaid, kes sõitis ka eelmisel aastal Bellinghsauseniga Roomassaarest Brasiiliasse, tagasi ei  kipu. „Tahaks muru niita,” sõnas mees.

Admiral Bellingshausen on ekspeditsioonilaev, millega sõideti Roomassaarest Antarktikasse, tähistamaks lõunamandri avastamise 200 aastapäeva Saaremaalt pärit samanimelise polaaruurija poolt. Peale Meelis Saarlaiu on meeskonnas veel Jaan Tätte, Kaido Kama, Peeter Saar ja Ahto Aaslav-Kaasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles