KOROONA-UURING ⟩ Kolm tilka verd on plaanis koguda igalt kolmandalt saarlaselt

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Koroonaviiruse testiga tuvastatakse Covid-19 IgG/IgM antikehad sõrmeotsaverest.
Koroonaviiruse testiga tuvastatakse Covid-19 IgG/IgM antikehad sõrmeotsaverest. Foto: Saarte Hääl

Sotsiaalministeerium plaanib Saaremaal testida koroonaviiruse antikehade teket 11 000 inimesel ehk igal kolmandal  maakonna elanikul.

"Sotsiaalministeeriumi taotletav 450 000 eurot on vajalik sero-epidemioloogiliseks uuringuks Saaremaal, mis võimaldab määrata antikehad ligikaudu 11 500 Saaremaa elanikul," kirjutas sotsiaalminister Tanel Kiik kolmapäeval rahandusminister Martin Helmele.

Kiik küsib saarlaste sero-epidemioloogilise uuringu läbiviimiseks raha vabariigi valitsuse reservist.

Iga testi läbiviimine maksab haigekassa hinnakirja järgi 39 eurot, mis sisaldab antikehade uuringut ja meditsiiniõe vastuvõttu küsitluse läbiviimiseks, proovivõtuks ja patsiendi nõustamiseks tulemuste selgumisel.

Koroonaviiruse testiga tuvastatakse Covid-19 IgG/IgM antikehad sõrmeotsaverest. IgM antikehad avastatakse küllalt ruttu pärast inkubatsiooniaega ja säilivad kehas lühikest aega. IgG antikehad ilmuvad mõned päevad pärast inkubatsiooniaega ja jäävad kehasse pikemaks ajaks.

Sero-epidemioloogilise uuringu katseprojekt viiakse alates 11. maist läbi Saaremaal ja Tallinnas Õismäe linnaosas.

19. mai seisuga oli analüüsitud 319 vereproovi. Andmete analüüsiga alustatakse tuleval esmaspäeval ja esimesi tulemusi on oodata juunikuu alguses.

Esimestest antikehade uuringutulemustest Rootsis raporteeris päevalehes Svenska Dagbladet kolmapäeval riigi peaepidemioloog Anders Tegnell.

Rootsi rahvatervise amet on analüüsinud 27. aprillist 3. maini üheksas erinevas Rootsi piirkonnas juhuvaliku alusel võetud 1104 proovi.

Tegnell rääkis, et kõige sagedamini on nakatunud 20–64-aastased inimesed, kus olid positiivsed 6,7 protsenti antikehatestidest. Vanuserühmas 0–19 aastat oli protsent 4,7 ja 65–70 aastaste hulgas 2,7.

Stockholmis on teiste regioonidega võrreldes oluliselt suurem osakaal (positiivsed on 7,3 protsenti antikehaproovidest).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles