Bellingshauseni meeskond läheb regatile

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Admiral Bellingshausen
Admiral Bellingshausen Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Neljapäeval uhke eskaadri saatel ja kuni 20 m/s puhunud tormituultes koju jõudnud jahtlaeva Admiral Bellingshausen eriolukorra meeskond võtab üsna pea ette uue väljakutse. 

Kapten Meelis Saarlaid tegi Roomassaare kai peale viimasest 63 päevast 50 päeva merel seilanud meeskonna nimel avalduse: koos minnakse Muhu väina regatile! Aluseks saab Roomassaare sadamas seisev jahtlaev Evelyn. 

Saarlaid ütles pärast suurejoonelist ja südamlikku vastuvõttu, et viimane meeskond, kes koroonalukus olevas maailmas justkui kummituslaeva Lendav Hollandlane pardal mööda tühje maailmameresid sõitis, kasvas kokku. "Meil läks kõik hästi," kinnitas kapten Saarlaid. Ta lisas, et loomulikult ei olnud laeval hea olla ajal, kui kodustel olid suured mured. 

Jaan Tätte, kes pidi minema laevale vaid kuuks ajaks, kuid lõpuks jäi sinna kolmeks kuuks, tänas publiku naeru saatel meeskonnaliikmete naisi, kes neid ikka ära ootasid ja oma eluga edasi ei läinud. Ta ütles, et nende reis oli lihtne, kuna sihtsadamaks oli kodu. 

Saarte Häälele ütles Tätte, et tema elus pikem laeval olek suurt midagi ei muutnud: kontserdid, mis seetõttu ära jäid, oleks koroona tõttu niikuinii ära jäänud. Mitmeid kordi  maailmameredel seilanud Tätte lausus, et iga merereis ja iga merel veedetud hetk on eriline. Seekord oli suurimaks kogemuseks 27 m/s puhunud tuulega torm. "Iga kord, kui laine tuli, panin silmad kinni," naeris mees, kes oli laeval kokarollis.

Saaremaa Merispordi Seltsi lipu all sõitev Admiral Bellingshausen keeras nina kodu poole märtsis, kui oli selge, et koroona tõttu ei tule plaanitud Arktika reisist midagi välja, sest ühtegi sadamasse pärast Antarktika ekspeditsiooni Vaiksel ookeanil seilanud laev sisse poleks saanud. Reederite Heiti Hääle, Tiit Pruuli ja Märten Vaikmaa otsus oli laev koju tuua. Kokku seilas laev maailmameredel kümme kuud ning vahetustega meeskonnas oli rohkem kui 100 liiget. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles