Saarlaste tasuta testimise osas puudub veel selgus

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
TASULIST TESTI EI VALIKS: Kuressaarlane Kaja Maikov tasulist koroonaviiruse antikehade analüüsi ei teeks, tasuta testi aga ehk küll. Pildile jäi ka Kaja Maikovi lapselaps Marta Vaikmaa.
TASULIST TESTI EI VALIKS: Kuressaarlane Kaja Maikov tasulist koroonaviiruse antikehade analüüsi ei teeks, tasuta testi aga ehk küll. Pildile jäi ka Kaja Maikovi lapselaps Marta Vaikmaa. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tartu ülikool koostöös Kuressaare perearstide ja SYNLAB-i laboriga viib praegu Saare maakonna elanike seas läbi juhuvalimiga uuringut koroonaviiruse antikehade tuvastamiseks. Millal võimaldab riik väljaspool uuringut tasuta analüüsi teha, pole veel teada. 

14. mail kirjutas Saarte Hääl, et SYNLAB Eesti OÜ juhatuse liikme Rainar Aamisepa sõnul ei maksa saarlastel hakata tasulise testi peale raha kulutama, vaid varuda nädal-paar kannatust. 

“Loodame jõuda õige pea kokkuleppele tasuta testimise osas Saaremaal – et analüüside eest maksaks haigekassa,” ütles Aamisepp nädala eest. 

Paraku polnud tasuta testimise osas selgust veel eilegi. 

“Me ei ole veel saanud valitsuselt kindlat seisukohta, millal tasuta testimist tegema hakata saab,” ütles SYNLAB Eesti OÜ turundusjuht Gerly Kedelauk.  

Tema sõnul on üksikud inimesed Saaremaal otsustanud tasulise testimise kasuks, mida saab tellida SYNLAB-i koduleheküljelt ning mis maksab kokku 23,50 eurot: 18,50 eurot analüüsi enda ja 5 eurot verevõtmise eest. 

Kuressaarlane Ott Vahter oma teada koroonat põdenud ei ole. “Kui tasuta testida saaks, siis ilmselt siiski kasutaksin võimalust,” ütles Vahter. “Kui ise maksma peaksin, siis ma küll sellist asja ette võtma ei hakkaks.” 

Küsimusele, kas tema teeks koroonaviiruse antikehade määramiseks tasuta analüüsi, vastas   Kuressaare elanik Kaja Maikov: “Võib ju ka. Tasulist testi ma aga ilmselt ei teeks – nii tähtis see teadmine haiguse põdemise või mittepõdemise kohta mulle ka ei ole.” 

▶ Millal hakatakse Saaremaa inimestele antikehade teste tegema?

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juhi Heli Paluste sõnul on ministeerium esitanud rahandusministeeriumile taotluse täiendavate COVID-19 tõrjumisega seotud kulude katmiseks, seal hulgas 450 000 euro eraldamiseks sero-epidemioloogiliseks uuringuks Saaremaal, mis võimaldab määrata antikehad ligikaudu 11 500 Saaremaa elanikul. 

“Mõistame ootust, kuid protsess võtab lihtsalt veidi aega,” ütles Paluste. “Anname selle kohta täpsemat infot esimesel võimalusel.”

Kõik võetud antikehade proovid analüüsitakse laboris. 

Kuna antikehad tekivad organismis nakkusele vastuseks, kui viirus juba organismi sattunud on ehk erinevatel andmetel 5–10 päeva sümptomite ilmnemisest, ei sobi antikehade test haiguse varaseks diagnoosimiseks ning inimeste isolatsioonivajaduse üle otsustamiseks. 

“Seepärast on viiruse leviku tõkestamise seisukohast ennekõike oluline jätkata Eesti senist madala lävendiga testimise strateegiat,” ütles Paluste. “Selle peamine sisu on suunata kevadel ja suvel kõik ägeda viirushaiguse tunnustega patsiendid perearstide poolt PCR-testimisele koroonaviiruse tuvastamiseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles