RETROUUDIS Saaremaa Keskraamatukogus võib nüüdsest kasutada Internetti

Copy
Retrouudis: Bibliograaf Anneliis Kabel on ühtlasi raamatukogu Internetitoa perenaine.
Retrouudis: Bibliograaf Anneliis Kabel on ühtlasi raamatukogu Internetitoa perenaine. Foto: Mati Oolup / Oma Saar / Saarte Hääl

Esimesena maakonna- ja üldse teisena eesti rahvaraamatukogudest sai Saaremaa Keskraamatukogu endale esmaspäeval Interneti püsiühenduse.

Raamatukogu direktori Kaie Holmi sõnul oli raamatukogul ka varem võimalus Internetis surfata, aga modemühenduse kaudu, mis on tunduvalt ebakindlam. Püsiühendus on olemas selle nädala esmaspäevast. "Rahvaraamatukogudest oli enne meid Interneti püsiühendus olemas vaid Tartu Linna Keskraamatukogul, kes sai selle kaks nädalat tagasi, ja täna avab oma Interneti-toa Eesti Rahvusraamatukogu, " ütles Holm.

Bibliograaf Anneliis Kabeli kinnitusel annab Interneti-ühendus Saaremaa Keskraamatukogule soodsa ja kasuliku võimaluse teistest raamatukogudest infot hankida. "Parimad kataloogid, kuhu me nüüd sisse pääseme, on Tartu Ülikooli raamatukogul ja rahvusraamatukogul," mainis ta, "ning soovi korral saab ühendust võtta kasvõi Ameerika Kongressi raamatukoguga või kellega tahes, kui peaks vaja olema."

Anneliis Kabel lisas, et kunagi loodab keskraamatukogu ka oma kodulehekülje avada teavitamaks näiteks oma maakonna rahvale, millist uudiskirjandust või CD-plaate raamatukokku tulnud on.

Ühtlasi on see Saaremaal nüüd esimene avalik Interneti-punkt, kus kõik huvilised Internetile ligi pääsevad. Ühele lihtsurelikule, kellel kodus arvutit ei ole, on see väga hea võimalus esiteks üldse aimu saada, mis see Internet on ning teisalt saab inimene seeläbi kogu maailmast talle vajalikku infot hankida.

Raamatukogu töötajad arvasid, et eriti huvitatud peaksid olema koolinoored, kuna kooli arvutiklassi kõik nagunii ei mahu.

"Muidugi oleks meiepoolne soov, et õpilased ei korraldaks nö klassiekskursiooni, vaid tuleks kas üksi või kahekesi, sest suurt gruppi pole meil siin kuhugi panna," rõhutas Anneliis Kabel.

Kaie Holmi sõnul on Interneti kasutamine vähemalt esialgu tasuta teenus. "Aga kui tung väga suureks läheb ja teismelised ennast meie arvuti taha unustavad, siis teeme sellise korra, et kasutajale on tasuta ainult esimene tund," selgitas Kabel. "Kui ta tahab kauem olla, küsime juba natuke raha. Järgmisel päeval võib muidugi tagasi tulla ja saab jälle tund aega tasuta." Tasulised on ka igasugused lisateenused nagu näit. väljaprintimine.

Interneti-tuba on raamatukogus avatud esmaspäeval ja teisipäeval kell 13-19 ning kolmapäeval ja neljapäeval kell 13-17.

Ragna Malm

Bibliograaf Anneliis Kabel on ühtlasi raamatukogu Internetitoa perenaine.

Mati Oolup

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles