Euroopa kultuuripärandi üks paremaid näiteid tuleb Saaremaalt

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Saaremaa laulupidu
Saaremaa laulupidu Foto: Saarte Hääle arhiiv

Saare maakonna laulu- ja tantsupidude traditsioon ja korraldusprotsess valiti Euroopa parimate kultuuripärandi näidete hulka.

Kevadel, kriisi tipphetkel, otsustas Saaremaa vallavalitsuse kultuuriosakond osaleda üle-euroopalises algatuses, mille raames otsiti inspireerivaid häid praktikaid kultuuripärandiga seotud algatuste kohta. Otsustati esitada hea praktika näitena oma maakondlikud laulu- ja tantsupeod ning nende korraldusprotsessi, kuna paremat näidet aktiivse kultuuripärandi hoidmise kohta on raske leida.

Taotlus oli põhjalik, hõlmates nii valla kui kultuuri arengukavade väljavõtteid, kirjeldusi pärandi elushoidmisest, koostööst valla ja kodanike ühenduste vahel jne. "Meie leidsime, et laulu- ja tantsupidu, kus osalevad nii noored, vanad, Saaremaa külalised ja kohalikud inimesed, mille korraldamiseks kuulutatakse välja avalik ideekonkurss ja lavastajateks ning korraldajateks on meie omad andekad saarlased, väärib kindlasti tutvustamist kogu Euroopale," teatas vald.

Hea praktika näiteid laekus komisjonile 121 ning nüüd saabuski vastus, et meie taotlus on valitud 30 parima hulka ja väärib kindlasti Euroopas esile tõstmist. Selleks koostatakse kataloog, milles esitletakse 30 parimat kogemust kohalikult ja piirkondlikult tasandilt kogu Euroopale. Samuti korraldatakse 12 õppevisiiti tutvustamaks parimaid praktikaid üle Euroopa.

"Kindlasti on ka Saaremaa üks 12-st piirkonnast, kuhu soovitakse kohale tulla. Millal külaskäik täpselt aset leiab ei ole veel teada, aga omalt poolt soovime külalised kindlasti kutsuda siia järgmise aasta laulu- ja tantsupeo ajaks." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles