Koroonaraha aitab muhulaste reoveepuhasti korda teha

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
KÜLAST KÜLLA: Tõnu Tarvis kogub Muhu küladest iga päev vähemalt paagitäie reovett.
KÜLAST KÜLLA: Tõnu Tarvis kogub Muhu küladest iga päev vähemalt paagitäie reovett. Foto: Maanus Masing

Muhu vald plaanib koroonakriisi järgse majandamise edendamise toetusega rekonstrueerida Liiva reoveepuhasti ja perearstikeskuse esimese korruse. 

Liiva puhasti rekonstrueerimine läheb maksma umbes 170 000 eurot ja perearstikeskuse I korruse remont 180 000 eurot. Kuivõrd riik eraldas Muhu vallale koroonakriisi mõjude leevendamiseks 330 000 eurot, siis rohkem objekte selle raha eest ette võtta ei saa. Siiski seisab Muhu valla investeerimisnimekirjas veel neli objekti: päikesepaneelide paigaldamine koolimaja katusele (60 000 eurot), ujula projekteerimine (30 000 eurot), samuti Muhu põhikooli vestibüüli kaldlae soojustamine ja magasiaida katusekatte vahetamine. “Mis sealt täpselt töösse läheb, sõltub hangete tulemusest,” ütles Muhu vallavanem Raido Liitmäe.   

Ammune mure

Viis aastat tagasi päevakorda kerkinud Liiva reoveepuhasti rekonstrueerimine on senini valla jaoks lõpuni lahendamata mure. Kasvava elanikkonnaga saarel tekib juba mitu aastat rohkem solki, kui kohalik puhasti käidelda jõuab. Puhasti saab hakkama Liiva ja Piiri asula reovee puhastamisega, ent ülejäänud Muhu majapidamiste omaga enam mitte. Juba mitu aastat veavad muhulased reovett Kuressaare linna puhastusseadmele, mis Liitmäe sõnul maksab aastas 25 000 eurot ega ole majanduslikult sugugi mõistlik lahendus.

Muhu külade reovesi kogutakse enne Kuressaarde viimist Liiva puhasti 30 tonni mahutavasse tsisterni. Muhu Varahalduse töötaja Tõnu Tarvis, kes paakautoga külade majapidamistest reovett kogub, ütles, et talvel saab tsisterni täis kuu ajaga, suvekuudel täitub see paar korda nädalas, rekord on koguni ühe päevaga. Seejärel viib Kuressaare Veevärgi poolhaagisega veok Liivale kogutud reovee korraga Kuressaare puhastile. 

Vähetähtis pole Muhu vallale Liiva perearstikeskuse kaasajastamine. Mõni aasta tagasi sai keskuse teine korrus uue väljanägemise, ent esimene korrus jätab siiani soovida. Näiteks puudub seal põrandate all soojendus. 

20 aastat tagasi valminud Muhu põhikooli hoones on vallavanem Liitmäe sõnul alati midagi teha. Kool tarbib vallas kõige rohkem elektrit, siit ka mõte hakata kooli varustama päikesepatareidega. 

Neile, kes leiavad, et puhastusseadme või perearstikeskuse kordategemisel pole seost majanduse elavdamisega, ütleb Liitmäe järgmist: “Kui meie ettevõtetel pole enam kuskile solki ära anda, siis on puhasti rekonstrueerimine vägagi majandusega seotud.”

Turgutab majandust

Majanduse turgutamise mõttega haakub ka see, et ehitustööd annavad tegevust kohalikele firmadele. “Isegi kui kohalik firma ei ole peatöövõtja, siis elu näitab et alltöövõtjana on nad siin alati tööd saanud.” 

Koroonaviirusest tingitud kriisi mõjude leevendamiseks saab Saaremaa vald riigilt 3 440 000 eurot. 

Saarlaste investeerimisnimekirjas on kokku 11 võimalikku objekti, millest kalleim 1,1 miljonit eurot maksev Aia tänava läbimurde ja silla ehitus. 

Veidi üle miljoni euro läheb maksma Kuressaare gümnaasiumi ujula ja saaliosa olmeruumide rekonstrueerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles