Kaks ämmaemandat avasid Saaremaa Noorte Seksuaaltervise Kabineti

Saarte Hääl
Copy
Marje Altovi sõnul on Kuressaares hädasti vaja kohta, kuhu noored saavad küsimuste ja probleemide puhul häbi tundmata pöörduda ning abi saada.
Marje Altovi sõnul on Kuressaares hädasti vaja kohta, kuhu noored saavad küsimuste ja probleemide puhul häbi tundmata pöörduda ning abi saada. Foto: Saarte Hääl

Kuressaare Haigla ämmaemandad Marje Altov ja Kirsi Tilk panid aluse Saaremaa Noorte Seksuaaltervise kabinetile ning ootavad igal teisipäeval nõustamisele noori inimesi, kellega vabalt rääkida teemadel, millest noored teistega ehk rääkida ei julge. 

Noortekabinetti on oodatud kõik nii ravikindlustatud kui kindlustamata kuni 26-aastased (kaasa arvatud) neiud ja noormehed. Vastuvõtt on tasuta ja tulla võib üksi, partneri või isegi sõbraga.

Oma murega võid pöörduda ämmaemanda poole, kes vajadusel saab teha vajalikud analüüsid ja uuringuid ning kui vaja suunata edasi teise spetsialisti juurde.

"Kuigi kogu see algatus on alles verinoor ja udusulgedes, siis usun ja loodan, et põhiline, mida ühel Saaremaa noorel hetkel kõige rohkem seksuaalkasvatuse teemadel vaja on, hinnanguteta adekvaatset infot, suudame me Kirsiga kõigile anda," sõnas Marje Altrov. "Ilmselt meie hääled veidi värisevad kui esimesed terved klassitäied noori meile oma uudishimulike ja siiraste silmadega otsa vaatavad ja ootavad meilt neile mõistetavas keeles üles ehitatud ja samas kaasahaaravat ja põnevat loengut teemal “Kust lapsed tulevad”," lisas ta.

Marje Altrov rõhutas, et ei tema ega ka Kirsi jaoks pole olemas rumalaid küsimusi ning nende jaoks on mõistetav, et noortel on vahel vaja küsida nõu või midagi südamelt ära rääkida. Ämmaemand märkis, et nemad teevad omalt poolt kõik selleks, et aidata leida lahendus või pakkuda abi. Kuid kõige olulisemaks peavad nad seda, et noortel oleks koht, kus nad saaksid end tunda turvaliselt: "Kõige tähtsam on see, et me ei anna hinnangut ja aktsepteerime igat meie juurde tulnud noort sellisena, nagu ta on. Ainult nii saame omalt poolt aidata kaasa enesekindla ja endaga rahuloleva inimese väljakujunemisele."

Oma murega võib pöörduda ämmaemanda poole, kes vajadusel saab teha vajalikud analüüsid ja uuringuid ning kui vaja, suunata edasi teise spetsialisti juurde.

Nõustamisele on oodatud kõik, kes sooviksid infot erinevatel seksuaalsuse teemadel:

● seksuaalsus, lähedased suhted, seksuaalne identiteet

● seksuaalsel teel levivate haiguste diagnostika ja ravi

● neidude esmane günekoloogiline läbivaatlus

● rasestumisvastase vahendi valikuga seotud nõustamine ning esmase ja korduva retsepti väljastamine

● raseduse (k.a soovimatu raseduse) diagnoosimine, nõustamine, jälgimine

● noormeeste nõustamine

● nõustamine kohtingu- / lähisuhte- / seksuaalvägivalla kogemuse järgselt ja muudes hädaabi olukordades

● juhised tervise riskikäitumise vähendamiseks

● seksuaalhariduslikud interaktiivsed loengud kooliõpilastele ja teistele huvigruppidele

Vastuvõtt igal teisipäeval kell 16:00-20:00 Kuressaare Haiglas B-korpuse II korruse naistenõuandlas, koridori viimases kabinetis B2831. Võimalus saada nõustamist ka telefoni teel.

Vastuvõtule registreerimiseks on mitu varianti:

1) Digiregistratuur: www.digilugu.ee-> digiregistratuur->saatekirjata aeg-> *Täita tärniga lahtid ja valida *Teenus: Ämmaemanda vastuvõtt (seksuaaltervis)

2) Email: noortekabinet@saarehaigla.ee

Kirjutada oma nimi ja perekonnanimi ning vastuvõtu kuupäev.

3) Võib tulla ka otse kabinetti, ilma eelnevalt registreerimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles