Saaremaa karu nähti viimati märtsis

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Sellist karu pole Saaremaal ammu nähtud.
Sellist karu pole Saaremaal ammu nähtud. Foto: unsplash.com

Saaremaal end kolme aasta eest sisse seadnud karust pole viimastel kuudel olnud kippu ega kõppu, mis aga ei tähenda, et ta otsa oleks saanud või Saaremaa tolmu sootuks käppadelt pühkinud.

Viimati nähti karu liikumas märtsikuus Uduvere kandis ja umbes samal ajal tulid teated ka jälgedest, mille mesikäpp jättis Taaliku ligidal asuvale hoiualale. Orissaare jahimees Martin Hein ütles, et jälgi märkas RMK-le kuuluvas metsatukas üks kohalik külamees. Pärast seda pole aga teateid metsaotist tema kõrvu jõudnud.

“Kui ta Saaremaale tuli, siis oli ta veel noor ja loll, ei osanud olla ja jäi igale poole jalgu. Mõne aastaga on ta välja selgitanud, kus on turvaline. Ta on vanemaks ja targemaks saanud ja igal pool end enam näole ei anna,” arvas Hein, miks teated karust aina harvemaks jäävad. 

Saaremaa on küll üsna tihedalt asustatud, kuid ometi leiab metsatukkasid, kus karu võib end rahulikult tunda. “Nüüd on metsmaasikas ka valmis. Kui karul on korralik ninaesine, siis ta istubki kusagil metsatukas,” lausus Hein.

Vahepeal liikus kumu, et karu on maha lastud, siis jälle jutt, et on metsaveoautolt löögi saanud. Aga alati on mesikäpp pärast kõlakaid end taas kusagil ilmutanud.

Mais-juunis on karude jooksuaeg, siis võib soojätkamise iha sundida isakaru ka üle väina mandrile ujuma. Või kui meil on emakaru, siis võib ta hoopis mõne mandri isase siia meelitada. “Kumb ta on, ei oska paraku siiani keegi öelda,” nentis Hein, kes oma silmaga Saaremaa karu pole näinud, küll aga on metsaott jäänud tema rajakaamera pildile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles