Triigi Filharmoonia näitus tõstab fookusesse lähisuhtevägivalla

Saarte Hääl
Copy
Triigi sadam
Triigi sadam Foto: Indrek Pajuste

Saaremaal Triigi Filharmoonias avatakse 6. juulil heategevuslik näitus "ARM.", mis juhib tähelepanu perevägivallale ja tõstatab küsimuse koroonakriisi (järel)mõjudest lähisuhetele. Ühe eksponaadi jaoks oleks vaja heade inimeste abi, et koondada kokku 40 kiletamata põhupalli.

 

Näituse kutsusid kokku Triigi Filharmoonia eestvedajad Teele Vares ja Hannaliisa Uusma, et julgustada kõrvalseisjaid märkama ja abistama perevägivalla all kannatajaid.

Ühe eksponaadi jaoks oleks vaja ka pisut heade inimeste abi: "Kunstnik Marta Vaarik vajaks oma eksponaadi jaoks 40 kiletamata põhupalli. Kas on mõeldav, et kellelgi oleks need pallid üle ja saaks need selleks nädalavahetuseks Triiki transportida?" küsis Hannaliisa Uusma, kes ütles, et see oleks suur panus lähisuhtevägivalla teemade ennetusse ja eksponaat saab olema väga eriline. 

Teele Varese sõnul saab näitus olema eriilmeline, kuid läbiv liin on üks. "Kunstnikud mõtestavad oma teostega lähisuhtevägivalla ilminguid, olgu siis video, maali või skulptuuri läbi," rääkis Vares ERR-ile.

Näitus tõukub küsimusest, miks ja millised düsfunktsionaalsed (järel)mõjud võivad ilmneda lähisuhtes isolatsiooni tingimustes. COVID-19 pandeemia tõttu kehtestatud isolatsiooni ajal kasvas lähisuhtevägivald paljudes riikides 30 ja enam protsenti. Eestis eriolukorra ajal abipöördumised Ohvriabi kriisitelefonile 116006 ja politseile aga hoopis vähenesid. See ei tähenda, et olukord oleks paranenud, vaid pigem ei olnud kannatanutel usku, julgust ega võimalust abi otsida. Seega sõltus abistamine tavalisest veelgi enam kõrvalseisjatest.

Näitusel osalevad oma töödega Kärt Hammer, Edith Karlson, Liisa Kruusmägi, Kris Lemsalu, Elo Liiv, Marta Vaarik ja Kadri-Maria Mitt.

Näitus avatakse ametlikult 6. juulil, kuid muusikahuvilistel on võimalik sellest osa saada juba praegu. Hannaliisa Uusma on pannud kokku tundide kaupa tuntud poplugusid, mis kõnelevad lauljate isiklikest vägivallalugudest. Näituse playlist Näitus ARM. on saadaval Spotifys ja iMusicus. 

Näitust saab vaadata Triigi Filharmoonias 6. juulist 15. augustini iga päev kell 8–20. Külastus on tasuta, kuid annetustega saab toetada naiste varjupaiku üle Eesti.

Kui kellelgi on näituse jaoks põhupalle pakkuda, võib võtta ühendust Hannaliisa Uusmaga telefoninumbril 55522369.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles