Haigla Teiseks koroonalaineks valmis

Copy
Edward Laane
Edward Laane Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Kuressaare haigla sai koos kogukonnaga jagu koroonaviiruse puhangust Saaremaal, mis osutus Covid-19 epitsentriks Eestis," kirjutab Kuressaare haigla juhatuse liige, ravijuht Edward Laane. "Oleme uueks puhanguks valmis ja tuleme toime, kui see saabuma peaks!"

Haiglas oli ravil 131 koroonapatsienti, kokku 151 korral. Tõepoolest – õppisime viirust täpsemalt tundma ja meil tuli ette olukordi, kus mõned haiged vajasid haiglaravi korduvalt. Need patsiendid ei haigestunud uuesti, vaid nende paranemine võttis kauem aega. 

Loodame läbielatu sarnast kriisi mitte kunagi enam kogeda. Samas teame Covid-19 viirusest nüüd tunduvalt rohkem kui märtsis. 

Meil on ootel COVID-2 ehk sisehaiguste II osakond. Samuti oleme säilitanud lüüsid COVID-3 ja COVID-4 osakondade sees. Praegu Kuressaare haigla koroonapatsiente enam ei ravi ja kui keegi Covid-19 viirusesse haigestub, suunatakse ta ravile mandrile. See on terviseameti korraldus. Kuressaare haiglas peab vaid erakorralise meditsiini osakonnas (EMO) olema isoleerimispalat. Siiski on Kuressaare haigla loonud isoleerimispalatid ka sisehaiguste, kirurgia- ja statsionaarse õendusabi osakondadesse ning hooldekodusse. Meil jätkuvad infektsioonialased koolitused, eelkõige isikukaitsevahendite kasutamise osas. 

Kriisiaja õppetunnid

Lääne-Tallinna keskhaigla infektsioonhaiguste arsti dr Kerstin Kase töö on üle võtnud Tartu ülikooli infektsioonhaiguste dotsent ja Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse direktor dr Matti Maimets. Täname dr Kaset nõuannete ja abi eest ning soovime talle edukat doktorikraadi kaitsmist! Haigla personal on nüüdseks palju teadlikum Covid-19 infektsioonist ja selle kulust.

Mida oleme möödunud kuudest õppinud? Esiteks seda, et koroonaviirus on väga nakkav. Juhul, kui viiruse uus laine peaks tõepoolest Saaremaale saabuma, testime nii oma personali kui patsiendid. Usume, et enamik inimesi põeb Covid-19 läbi kergemal kujul või haigust koduste vahenditega ravides nagu nn külmetushaiguste sümptomite korral. 

Enamasti vajasid haiglaravi eakad patsiendid kaasuvate haigustega. Vanus ei ole siiski haiguse kulus määrav – meil tervenes 100-aastane patsient. Samas teame, et haiglaravi võib kesta nädalaid või isegi üle kuu. Seetõttu tuleb endiselt väga hoolikas olla nende inimeste osas, kes elavad hooldekodudes või hospitaliseeritakse õendusosakondadesse. Uue laine tulekul soovitame testida uuesti hooldekodude elanikud ja personali. 

Oleme õppinud sedagi, et viirus on väga salakaval. Raske haigus või hingamispuudulikkus võib alata väheste sümptomitega. Seetõttu soovitame inimestel end viiruspuhangu ajal hoolikamalt jälgida – kui tunnete, et õhku jääb väheks või hingata on raske, on õige kutsuda koju kiirabi. Meil oli haigusjuhte, kus kiirabi käis inimese kodus mitmeid kordi ning patsient toodi haiglaravile alles näiteks kolmanda kutse peale. 

“Kui viiruse uus laine peaks tõepoolest Saaremaale saabuma, testime nii oma personali kui patsiendid.”

Koroonaviiruse vastu ei ole veel väga head ravi, kuid seniste andmete ja kogemuste põhjal arvame, et meie haiglas kasutatud ravi aitas patsiente – nii malaariaravim hüdroksüklorokviin, antibiootikumid, glükokortikosteroidhormoon kui ka C-vitamiin. Kuresaare haiglas töötavad head arstid ja meil on tugevad konsultandid.

Teame sedagi, et hooldekodud vajavad kriisi ajal meditsiinilist, eelkõige arstlikku tuge. Valla otsus luua kriisikodu, et haiglat mitte üle koormata, oli kindlasti õige. Hoolikas jälgimine ja ravi kohapeal kriisikodus aitas nakatunud patsientidel terveneda ilma, et nad haiglaravile sattunuks.

Kriis õpetas meile ka seda, et kõige paremini saame hakkama siis, kui tegutseme kõik üheskoos. Kuressaare haigla tänab veel kord kõiki, kes olid nii moraalselt, füüsiliselt kui materiaalselt meile toeks!

Juhul, kui koroonaviiruse uus laine peaks tõesti tulema, on suurim vastutus kogukonnal, igal inimesel. Kõige olulisem on teadmine, et haigena, külmetushaiguse sümptomitega on vaja püsida kodus, mitte tööle minna. Uue laine tulles soovitame inimestel kindlasti kanda maske. Mõistlik maskivaru kodus aitaks kaasa viiruse leviku vähenemisele. 

Jälgigem oma tervist!

Viirused muteeruvad ehk muutuvad pidevalt – ka koroonaviirus Covid-19. Seetõttu pole Kuressaare haiglal võimalik ennustada, kas järgmine laine üldse tuleb. Või kui tuleb, siis kui raskelt see meie kogukonda tabab. Siin oleks abi teadmisest, kas ja kui paljudel veres Covid-19 vastaseid antikehi leidub. Täpne statistika on oluline epidemioloogiline teave ka vallavalitsusele – puhuks, kui tuleb uuesti vastu võtta raskeid ja ebamugavaid otsuseid.

Haigekassa on lubanud Saare kogukonnale tasuta testimist ja Kuressaare haigla soovitab see test võimalusel ka ära teha. Kui selle seroloogilise uuringuga alustame, palume meie headel inimestel kindlasti see vähene aeg leida ja uuringus osaleda. Täpsema info avaldame haigla kodulehel ja sotsiaalmeedias. Loodame, et uued viiruskolded saab tuvastada enne, kui uuesti läheb tarvis laiaulatuslikku karantiini. 

Kriisi järel on Kuressaare haigla viirusnakkuse suhtes olnud väga tähelepanelik. Oleme nõudnud enam kui näevad ette riigi kehtestatud miinimumnõuded. Seni oleme PCR-testi teinud igale haiglaravi vajanud patsiendile. Ambulatoorses vastuvõtus oleme hoidnud kontrollpunkti ja nõudnud tervisedeklaratsiooni täitmist ja maskide kandmist. Haigete külastamine oli üldiselt keelatud, sellest nädalast aga oleme meiegi ettevaatusabinõusid leevendanud. Endiselt aga on haigete külastamiseks vaja kokkulepet raviarstiga.

Kuna PCR-kiirteste on piiratud kogus, saame selle testi teha vaid kindlatel näidustustel. Testi tegemise otsustab EMO valvearst. Siiski on Covid-19 PCR-tavatest õigus tellida ka raviarstil. Arvestades oma kogemust, nõuame PCR-testi kõigilt, kes soovivad kohta hooldekodus või statsionaarses õendusabis. 

Kuressaare haigla teeb kõik endast oleneva, et nii meie patsiendid kui personal oleks kaitstud. Tähtis on meeles pidada, et nn külmetushaiguste sümptomite korral ei tohi te haiglas viibijaid külastada. Kui teil on haigussümptomid või olete käinud reisil ohupiirkonnas (vaata nakatumiste kohta infot välisministeeriumi kodulehelt), konsulteerige enne ambulatoorset vastuvõttu oma arsti või registratuuri töötajaga, kes vastava info raviarstile edasi annab. Nn külmetushaiguste sümptomite korral ei tohi tulla ka taastusravile või füsioteraapia seanssidele, vaid tuleks kokku leppida uus aeg. 

Kuressaare haiglas maski kanda ei ole enam kohustuslik, kuid igal haigla külastajal on võimalik saada registratuurist mask. Soovitame siiski maski kanda EMO ootesaalis. 

Koroonaviirus on muutnud meie kõigi elu, kuid üheskoos saime ja saame ka uuesti hakkama! Soovime kõigile kena suve. Püsigem terved!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles