Tullio Liblik maksis riigi rahaga kallima laenu tagasi (1)

Saarte Hääl
Copy
TULLIO LIBLIK tänaseks suletud WOW Selveri avamisel.
TULLIO LIBLIK tänaseks suletud WOW Selveri avamisel. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eesti Päevalehe andmeil andis Maaelu Edendamise Sihtasutus Saaremaal asuva WOW! elamuskeskuse jaoks 3,4 miljonit eurot laenu, ehkki keskus oli pandeemia haripunktis alles loomisel.

"Hirmus, et koroonapandeemia lõhub Eesti majanduse, pakkus valitsus ettevõtjatele kriisist väljumiseks päästerõnga: laenudeks ja toetusteks jaotati laiali sadu miljoneid eurosid," kirjutas eilne Eesti Päevaleht.  

Eesti Päevalehe andmeil troonivad Maaelu Edendamise Sihtasutuselt (MES-ilt) toetust saanute nimekirja tipus kaks asutust, mida polnud pandeemia haripunktis sisuliselt olemaski. Saaremaa ärimehele Tullio Liblikule kuuluva WOW! elamuskeskuse jaoks andis MES 3,4 miljonit eurot, Harku valda ehitatava erihoolekandeküla Liikva päikesekodu jaoks aga 2,5 miljonit eurot laenu. 

Mõlema ettevõtmise juhid tõdesid, et koroona oli teisejärguline – riigilt saadud raha peamine eesmärk oli vahetada välja ühisrahastuselt saadud kallima intressiga laen.

Tullio Liblikule kuuluvasse elamuskeskussse WOW! Kuressaare linna serval kolis juuni alguses spordisaal, juulis Selver. Enne seda käis seal suur ehitus. 

"Kuna objekt oli ehituses, oli väga keeruline edasi liikuda," põhjendas Liblik Eesti Päevalehele koroonaviiruse ja majandusraskuste seoseid. Libliku sõnul oli riigi odav laenuraha suureks abiks: ühisrahastusplatvormi Estateguru 11% laenu sai vahetada MES-i mõneprotsendise vastu. 

Ühisrahastusest oli WOW! saanud 2,3 miljonit eurot. Selle sai MES-i miljonitega tagasi maksta, nii et jäi raha ka atraktsioone osta ja ehitus lõpetada.

Libliku sõnul läks projekt kokku maksma umbes kuus miljonit eurot, millest ligi kaks miljonit eurot saadi varem Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt ja nüüd üle kolme miljoni euro MES-ilt.

Libliku sõnul ei usu ta, et lähematel aastatel võiks turism taastuda kriisieelsele tasemele, aga märgib, et kohalikust saarerahvast ning Soome, Läti ja muu Eesti külalistest piisab, et keskusele tulevikus tulu tuua.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles