Lesta Saaremaal traaliga enam ei püüta

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ARVI TALK kohandas Anni ümber ja loodab sellega agarikku koguma hakata.
ARVI TALK kohandas Anni ümber ja loodab sellega agarikku koguma hakata. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Sel aastal ei lähe Saaremaalt lestapüügile ükski traal, kuna kala meres nii palju ei ole.

Juba eelmisel aastal lõpetas kümneid aastaid Sõrves Kaunispe sadamast lestapüügil käinud traallaev Anni hooaja varem. Laeva omanik Arvi Talk ütles juba toona, et vaevalt ta järgmisel aastal enam püügile tuleb. Nüüd on selge, et nii juhtuski. Talk ütles, et lesta lihtsalt pole. 

Kaunispe sadamast, mis on üks Saaremaa tuntumaid lestapüügisadamaid, ei läinud viimati laevad lestapüügile 30 aastat tagasi, meenutas Talk. 

Parematel aegadel arvutati ühe püügiga saadud kalakogust tonnides, tunamullu olid saagid 150 kilo ümber ja eelmisel aastal juba alla selle. Talk oligi veel viimane, kes traaliga merel käis.

Kalateadlane Markus Vetemaa ütles, et lesta arvukus liigub üles-alla ja on praegu tõesti mõõdukas. Ka hiidlastel ei pidavat lesta palju olema.

Lestaarvukuse probleemid on kalateadlase Redik Eschbaumi sõnul seotud Läänemere soolsuse teemaga. Lest koeb Läänemere süvikutes, näiteks Gotlandi süvikus ja tuleb meie ranniku äärde toituma. Paraku on soolase vee juurdevool Põhjamerest vilets, see omakorda mõjutab Läänemere hapnikurežiimi halvemuse poole ning kalamari hukkub. 

Uusi lestapõlvkondi pole peale kasvanud ning vanad kaovad eest ära. Riia lahe pool elav lestaliik ei vaja küll kudemiseks süvikuid, kuid mured vee soolsusega pärsivad ka tema arvukust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles