Metssigu tuleb lasta kolm korda rohkem, hirve ja põdra üle käib veel vaidlus

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Olev Etverk.
Olev Etverk. Foto: Erakogu

Saaremaa jahindusnõukogu suurendas metssigade küttimiskohustust ligemale kolm korda, punahirve ja põdra küttimismahu kinnitamine lükkus jahimeeste ja maaomanike erimeelsuste tõttu edasi.

Saaremaa jahindusnõukogu esimees Olev Etverk ütles, et algaval küttimisperioodil peavad Saaremaa jahiseltsid maha võtma vähemalt 1300 metssiga, millest kolmandik jääb Muhu jahimeeste ülesandeks. Ülejäänud jahiseltside limiidi paneb paika keskkonnaamet. 

Tunduvalt suurenenud küttimiskohustus viitab, et sigade arv on pärast seakatku laastamistööd kiiresti taastumas. Möödunud jahihooajal kohustusid Saaremaa jahimehed laskma vähemalt 500 metsanotsut, kuid küttisid 932 siga.

Põdra küttimiskohustuse osas jahindusnõukogu liikmed kokkuleppele veel ei jõudnud. Jahimehed ja keskkonnaagentuur leidsid sobiliku numbri olevat 250 looma, metsa- ja põllumehed soovivad enamat. Möödunud aastal pidid jahimehed laskma vähemalt 354 põtra, see arv lasti ka peaaegu täis.  Loodetavasti jõuavad vastaspooled põtrade osas kompromissini enne nõukogu järgmist koosolekut 19. augustil.    

Keskkonnaagentuur soovitab sel aastal lasta 2100 punahirve. Jahimehed oleksid valmis küttima 1700 hirve, metsa- ja põllumehed nõuavad aga vähemalt 1850 hirve küttimist. Ehk sama palju, kui lasti möödunud aastal. Nagu põdragi puhul jäid jahindusnõukogu liikmed ka hirve küttimisnumbrite osas erimeelsusele ja kokkuleppe nimel tuleb veel läbi rääkida. Sellegipoolest algab hirvejaht ettenähtud ajal, 15. augustil. Esialgu võetakse aluseks möödunud aasta küttimiskohustus, hiljem jaotatakse jahiseltside limiidid vastavalt uuele kokkuleppele ümber.  

Algaval jahihooajal peavad maakonna jahimehed laskma vähemalt 1900 metskitse mulluse 2300 asemel. 

Saaremaa jahindusnõukogus on kaks uut liiget. Manalateele läinud Mati Tangu asemel esindab jahimehi Kaido Kaasik, põllumeeste huve esindanud Jaan Singi asemel on nüüd Priit Lulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles