FOTOGALERII ⟩ Elering paneb Suurde väina elektrikaablit, mis maksab 9 miljonit eurot

Saarte Hääl
Copy

Elering paigaldab sel nädalal Suurde väina mandri ja Muhu alajaamade vahele teise 110 kilovoldise merekaabli, suurendamaks Muhu, Saaremaa ja Hiiumaa elanike elektri varustuskindlust. Merekaabli rajamine maksab ligi üheksa miljonit eurot.

Tegemist on järjekordse sammuga Eleringi programmis saarte elektrivarustuskindluse suurendamisel, mille kogu investeeringute maht ületab 30 miljonit eurot.

Alates 2015. aastast on paigaldatud esimene kaasaegne Suure väina merekaabel, eelmise aasta augustis Väikese väina merekaabel, uuendatud on mitmed olulised alajaamad ja liinilõigud Saaremaal ja Muhus.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Elering saarte varustuskindluse tõstmisel jõudnud edukalt programmi teise poolde.

Järgmisena on kavas Võiküla-Orissaare paralleelliini ehitus Muhu saarele jäävas osas ja plaanimisel on Väikese väina teise merekaabli  ehitus ning mitmed võrgutugevdused mandril,  mis tagavad nii saarte tarbijate parema elektrivarustuse kui võimaldavad enam taastuvenergiat Lääne-Eestis ja saartel Eesti elektrisüsteemi liita.

"Saarte elektriühenduse parandamine on kindlasti olnud Eleringi jaoks üks prioriteete, mida näitab ka juuli keskel Eleringi ja Saaremaa valla vahel sõlmitud heade kavatsuste protokoll,“ tõi Veskimägi välja.

Koostöökokkulepe koondab lisaks varustuskindlusele ka taastuvenergeetika arendamise toetamist, meretuuleparkide arendamist koos Läänemere energiaühenduste võrgustiku arendamisega ja energiataristu keskkonnamõju vähendamist.

Kaabli paigaldamist alustati Muhu saare poolelt, kus merekaabel ujutati paari kilomeetri ulatuses kaablilaevalt merre ja transporditi ujukite abil randa, kus see ühendatakse Tusti alajaamani kulgeva kaabelliiniga.

Kaabli teine ots ühendatakse Rõuste alajaamast tuleva maakaabliga. Rõuste alajaama ehitati kaabli tarvis ka uus lahter.

Uued merekaablid on vanade kaablitega võrreldes keskkonnasõbralikumad, kuna õlis immutatud paberi asemel on neil kasutatud polüeteenisolatsiooni.

Lepingu kaabli rajamiseks sõlmis Elering firmadega Merko Infra ja Connecto Eesti, kaabel toodeti Soome Prysmiani tehases. 

Uus kaabel kestab kuni 60 aastat

  • Uus merekaabel paigaldatakse Suurde väina Rõuste ja Tusti alajaamade vahele ja sellega asendatakse kaks vana ja amortiseerunud 35-kilovoldist merekaablit.
  • Uue kaabelliini kogupikkuseks on ligi 11 kilomeetrit, sellest merekaabel 9,7 kilomeetrit.
  • Uue kaabli läbilaskevõime on 520 amprit, läbimõõt 190 millimeetrit ja kaal 67 kilogrammi meetri kohta.
  • Kaabel paigaldatakse merre ühe osana ehk ilma jätkumuhvideta. Koos uue kaabliga paigaldatakse merre ka kiudoptiline sidekaabel.
  • Kaabel süvistatakse 1-1,5 m sügavusele merepõhja, et vähendada selle vigastamise riski.
  • Uute kaablite eluiga on  50 kuni 60 aastat ja need on piisavalt võimsad, et tulla toime ka tarbimise märgatava kasvuga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles