LANGUS OLI SUUR ⟩ Koroona pidurdas Saaremaa automüüki

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
EI KURDA: Volkswageni müügiga tegeleva ML Autoservice’i müügikonsultant Kalle Kirss võib pigem rahul olla, sest müük liigub praegu tõusvas suunas.
EI KURDA: Volkswageni müügiga tegeleva ML Autoservice’i müügikonsultant Kalle Kirss võib pigem rahul olla, sest müük liigub praegu tõusvas suunas. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Automüük on Saaremaal koroonaviirusest tingitud pandeemia tagajärjel läbi teinud languse: esimesel poolaastal soetati oluliselt vähem sõiduautosid kui mullu samal ajal.

Kui 2019. aasta esimese poole jooksul registreeriti Saare maakonnas maanteeameti sõidukite registriosakonna peaspetsialisti Aime Parve andmeil esmaselt 397 sõiduautot, siis tänavu samal ajal on autosid arvele võetud 259. Uhiuusi ehk mullu väljalaskeaastaga 2019 sõiduautosid kanti läinud aastal registrisse 194, sel aastal väljalaskeaastaga 2020 aga 123.

Liigub tõusvas trendis

Sel aastal Hondade müügi Volkswagenite vastu vahetanud Maidu Lempu sõnul võib tegelikult siiski rahule jääda. Tema kinnitusel on esimesed seitse kuud olnud vaatamata koroonale siiski positiivsed ja ka praegu liikuvat VW müük tõusvas trendis. "Loodame, et sügisel uut lainet ei tule," oli Volkswageni esinduse juht lootusrikas.

Toyotasid müüva Tesman Auto müügi- ja teeninduse konsultandi ning kliendisuhete juhi Mart Kesküla sõnul on poolaasta olnud võrreldes eelnevaga kahtlemata tagasihoidlik. "Koroonakriis on mõjutanud kogu maailma autoturgu ning see on mõjutanud müügitulemusi olulisel määral ka meil," tõdes ta. Nõnda jäävad aastatulemused tema hinnangul kindlasti väiksemaks kui eelmisel aastal, kuid tulemust ette prognoosida on keeruline.

Škodade, aga ka Renault´ de ja Daciate müügiga tegeleva Warma Auto OÜ müügijuhi Aivar Johansoni sõnul algas aasta tegelikult igati ootuspäraselt ja müük oli eelmise aasta tasemel. "Teise kvartali müügi langus koroonaviiruse pandeemiast tulenevalt oli väga suur ja selle kiiret taastumist ei ole ette näha," tunnistas ta. "Paljud kliendid vaatavad oma rahalisi võimalusi kriitilisemalt ja lükkavad autovahetuse tulevikku," selgitas Johanson.

Kõige paremini müüsid Warmas esimesel poolaastal linnamaasturid ja CNG-gaasil töötavad autod. Samuti on müügijuhi sõnul tõusnud huvi kasutatud autode vastu.

Audi Kuressaare esinduse juhataja Roland Saar leidis samuti, et aasta algusel pole viga olnud, ent pigem on see olnud tõesti rahulik. "Koroonamõjudest rääkides, siis hästi pole see ühelegi ettevõttele mõjunud," leidis Saar, lisades, et kindlasti annab see ka tulevikus veel tagasilööke.

Ostetakse kasutatud autosid

Üldiselt võivad nad aga hetkeolukorraga rahul olla – Audi esindusest ostetakse rohkem kontrollitud kasutatud autosid. Uutest autodest rääkides on saarlastel Saare sõnul üha rohkem huvi tekkinud väikeste linnamaasturite vastu.

Maanteeameti registri andmetel on tänavu Saare maakonnas esmaselt registreeritud sõiduautode seas, sõltumata väljalaskeaastast, esiviisikus Toyota, Volvo, Volkswagen, Škoda ja BMW. 

2020. aasta lemmikute top 10*

Sõltumata väljalaskeaastast

Mark/Registreeritud

1. Toyota 30

2. Volvo 29

3. VW 28

4. Škoda 26

5. BMW 21

6. Mercedes Benz 19

7. Kia 18

8. Audi 13

9. Hyundai 10

10. Mitsubishi 6

Tutikate top 10*

Väljalaskeaasta 2020

1. Toyota 25

2. Škoda 24

3. Kia 17

4. Hyundai 10

5. VW 8

6. Dacia 5

7. Audi, Seat, Suzuki, Volvo 4

8. Renault 3

9. Citroën, Honda, Mazda, Nissan, Opel 2

10. BMW, Jaguar, Mitsubishi, Peugeot, Subaru 1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles