Omavalitsused pääsevad loomapidamisest

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Lehmad.
Lehmad. Foto: unsplash.com

Kui praegu lähevad pankrotistunud loomapidaja käest äravõetud loomad kohaliku omavalitsuse ülalpidamisele, siis alates uuest aastast see enam nii ei ole.   

Valitsuse poolt vastuvõetud loomakaitseseaduse ja pankrotiseaduse muutmise seaduse eelnõu kohaselt antakse pankrotti läinud loomapidaja loomad 2021. aastast veterinaar- ja toiduametile. VTA eelarves nähakse selleks ette ka vajalikud vahendid.

Seaduse muutmisega tahab riik kaitsta loomade elu ja tervist juhul, kui loomapidaja kohustused tuleb tema tegevuse tõttu talt üle võtta. Üldiselt tuleb sellist olukorda ette väga harva, tavaliselt vaid juhul, kui loomakasvatajat ohustab pankrot ja tal kaovad võimalused loomade eest hoolitsemiseks. Senise korra järgi peab loomapidamise kohustuse üle võtma kohalik omavalitsus. 

Loomade äravõtmisega riigile tekkinud kulutused nõutakse sisse loomapidajalt. Seadusemuudatust rakendatakse kõikide loomade suhtes: nii põllumajandusloomade kui ka lemmikloomade, tsirkuse-, katse- ja loomaaedade loomade ja teiste loomade. Seadusemuudatus ei käsitle hulkuvaid loomi.

Muutub ka pankrotiseadus, mis kohustab pankrotihaldurit juhul, kui võlgniku vara hulka kuulub loom, pidama looma nõuetekohaselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles