Juulis oli kinnisvaraturg aktiivsem kui mullu samal ajal

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Maa-amet

Saare maakonnas kasvas läinud kuul võrreldes mullu sama ajaga hoonestamata maaga tehtud tehingute arv.

Juulis oli kinnisvaraturg tavapäraselt aktiivseim Harju maakonnas, kus toimus kolmandik kõikidest tehingutest. Järgnesid Tartu, Ida-Viru, Lääne-Viru, Pärnu ja Saare maakond. Ülejäänud maakondade osatähtsus jäi alla 5 protsendi. Lääne-Viru ja Saare maakonna tavapärasest kõrgem tehinguaktiivsus tuleneb eelkõige maatulunduslike varade müügi osatähtsuse suurenemisest.

Kui mullu juulis oli hoonestamata maaga Saare maakonnas 64 tehingut, siis tänavu samal ajal 219. Hoonestatud maaga tehinguid oli seejuures kolme võrra vähem, kui 2019. aasta juulis ehk sel aastal 30, läinud aastal 33. Korteritehinguid oli aga täpselt sama palju – 19.

Eluruumina müüdud korteriomanditega tehti tänavu juulis ligikaudu 1800 ostu-müügitehingut, mis on maa-ameti andmetel ligi 6 protsenti vähem kui mullu samal ajal. Võrdlemisi väike tehingute arvu erinevus sõltub osaliselt tehingute hooajalisusest, sest suvekuudel on turuaktiivsus üldjuhul madalam.

Maa-ameti andmetel toimus 2020. aasta juulis Eesti kinnisvaraturul ligi 4400 ostu-müügitehingut, mis on ligi 5 protsenti rohkem kui eelmise aasta juulis. Tehinguaktiivsus on pärast aprillikuist langust järk-järgult taastunud ning oli juulis võrreldes aprilliga 57 protsenti ja juuniga võrreldes 12 protsenti kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles