Taavi Teeveti Tallinnas näitusele pandud maavalus pronks portreteerib surma

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Taavi Teeveti lõputöö käsitleb surma meie iapäevaelus ja ema enda mälestustes.
Taavi Teeveti lõputöö käsitleb surma meie iapäevaelus ja ema enda mälestustes. Foto: Valdek Laur

Täna õhtul avati Tallinnas Mauritiuse õuel Eesti kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti lõpukursuse tudengi Taavi Teeveti isikunäitus “Eligius Maurituse õuel“.

Näitusel eksponeeritakse enam kui pooltsada eksperimentaalses maavalu tehnikas pronksist valatud objekti, mis kehastavad Teeveti lõputööd “Mäletades surma. X kohtumist surmaga”.

"Ilm on ilus ja rahvast palju," tundis kunstnik meeleoluka avamisürituse üle rõõmu. Ta kinnitas, et soovib oma töid edaspidi kindlasti ka kodusaarel näidata. Võimalik, et juba tuleval suvel. Sel sügisel aga jätkab ta kunstiakadeemias magistriõpinguid.

Kuigi näituse teemaks on surm, poleks Teeveti sõnul probleem seda eksponeerida kas või Auriga kaubanduskeskuses. "Aga ma ise eelistaks pigem mingeid väiksemaid kohti, mida näitusega saaks rohkem pildile tuua. Ida-Saaremaa patrioodina pakuks näiteks Pöide kirikut või Maasi ordulinnust," lausus ta.

Tallinna näitus jääb avatuks 22. augustini. 

Mälestuse pronksi valatud kaja

„Ma olin viiene. Istusime kaksikvend Taneliga suure toa diivanilaual, see oli kandiline lahtikäivate lauaplaatidega kohvilaud, mis tollal mängleva kergusega kosmoselaevaks võis muutuda, ja arutasime peagi saabuvat sünnipäeva“ meenutab Taavi. Arutati, milline võiks olla pidu ja kes kõik tulevad ja mida nad kingivad. Aasta vanemaks saamise jutt viis mõtte rändama ja peagi jõudsid mõlemad viieaastased poisid mõtetega surma juurde. „Meile sai üsna ruttu selgeks, et ükskord sureme me ära,“ lausub kunstnik.

Autor vaatlebki oma vastse näituse taiestes surma kohalolu meie igapäevaelus ja iseenda mälestustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles