REPORTAAŽ ⟩ Maaelu idüll: õnnelikud lehmad ja teraapilised hobused

Karoliina Tammel
Copy
HUVI ON: Isale farmi juhtimisega appi läinud Janar Tänaku sõnul on põllumajandus noorte seas üha populaarsem.
HUVI ON: Isale farmi juhtimisega appi läinud Janar Tänaku sõnul on põllumajandus noorte seas üha populaarsem. Foto: Siim Metsmaa/Saarte Hääl

Eesti ühes suuremas farmis Väätsal loomakasvatuse juhi ametis olnud noor saarlane Janar Tänak tuli koju tagasi, et hakata koos isa Ülariga juhtima Kärla põllumajandusühistut. Ehkki tööd on kõvasti, sest ettevõte on just alles ostetud, Janar raske põllumehepõlve üle ei kurda, tema jaoks on see juba elustiiliks kujunenud. 

Praegu tegeleb Janar peamiselt farmimajandusega. Ta jälgib, mis laudas toimub, kas loomad on terved, söödaga kõik korras ja piimanäidud stabiilsed. Kõigest sellest koostab noormees kokkuvõtvad analüüsid ja raportid, mille järgi siis tegevust vastavalt korrigeeritakse, et tootlikkus  oleks kõrge. 

Janari sõnul on neil praegu 950 lehma ringis ja noorkarja veidi vähem, ca 800 looma. Oma vaimusilmas näeb ta aga hoopis suuremat karja. "Juba praegu piirab farm meid ära. Lüpsiplats lihtsalt ei suuda nii palju loomi vastu võtta. Praegugi käib meil lüps ööpäev läbi," tõdeb Janar. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles