Mandrile jõudis üle 600 Saaremaa puugi

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Puuk
Puuk Foto: Shutterstock

Mais tuli Tervise Arengu Instituut välja üleskutsega panna puugid posti. Nüüd alustatakse puugipanka jõudnud vereimejate uurimisega.

Kui juuni keskel oli Saaremaalt “Pane puuk posti!” üleskutse raames saadetud mandrile umbes 150 puuki, siis eilse seisuga oli neid laekunud 636. TAI viroloogia ja immunoloogia osakonna juhataja Julia Gelleri sõnul on see isegi rohkem, kui nad oleksid osanud oodata. “Nüüd peame kõikidest maakondadest meile saadetud puukidest valimid koostama, sest kõiki me ei analüüsi. Maakondadest saadetud puukide arvud erinevad suuresti, mõnelt poolt on tulnud paarsada, teisest kohast poolteist tuhat. Kui valimid on koostatud ja maakondade kohta enam-vähem võrdselt jagatud, algab puukide analüüsimine,” rääkis Geller. Ta lisas, et praegu ei ole veel teada, kui nakatunud TAI-sse saadetud puugid on ning nende analüüsimine algab pärast augustiga lõppevat kampaaniat. 

Gelleri sõnul ei ole midagi uut selles, et Saaremaa on taas puukborrelioosi juhtumitega esirinnas. Eelmisel aastal diagnoositi haigust 291 inimesel ja käesoleval aastal on Saare maakonnas registreeritud 118 borrelioosijuhtu. Edetabeli tipus troonib Tallinn 239 juhtumiga. ERR-ile ütles Julia Geller, et borrelioositekitaja võib olla iga neljas-viies puuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles