Vald soovib puhastada Tori jõge

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kavandatavate puhastustööde asendiskeem.
Kavandatavate puhastustööde asendiskeem. Foto: Saaremaa vallavalitsus

Saaremaa vallavalitsus soovib lasta puhastada Tori jõe orgaanilistest setetest ja taimestikust. 

Vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Bert Holmi sõnul on plaan teha kunagi varem juba süvendatud jõelõik kudevatele kaladele sobilikumaks. 

Lootsi tänava truubist Põduste jõeni kulgeva jõelõigu kaldad peaksid olema laugemad ja liigendatumad, samuti peaks olema ligipääs luhaalale. Eemaldada tuleks setted ja taimestik. 

"Kas see plaan ka teoks saab, seda näitab aeg," lausus Holm. Ta lisas, et Tori jõe puhastamisega seotud plaanid on alles ideefaasis ega ole seotud Aia tänava läbimurde rajamisega.  

Lootsi tänava truubist alates on Tori jõgi ligi 150 m ulatuses tugevalt pilliroogu ja hundinuia täis kasvanud. Sealt edasi ühinemiskohani Põduste jõega on taimestikku küll palju vähem, see-eest on aga settekiht paksem. 25. augustil mõõdeti seal vee sügavuseks 50–70 cm. 

Samuti tuleks roost ja setetest puhastada Tori jõe suue. 

Pärast eelmist puhastamist tõsteti jõe paremale kaldale settevall, millele on kasvanud lehtpuid ja põõsaid. Jõe puhastamise eeltööna tuleks võsa ja lehtpuud jõe paremkaldalt maha võtta. Suured puud on siiski kavas sinna kasvama jätta.

Raha töödeks saaks vallavalitsus taotleda Euroopa Merendus- ja Kalandusfondilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles