Piirang survestab kliente jooma rohkem ja kiiremini

Saarte Hääl
Copy
Alkohol. Foto on illustreeriv.
Alkohol. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

“Öise alkoholimüügi piirangu puhul mõistan selle taga valitsuse püüdlust välja selgitada haigestunute võimalikke kontaktseid, selgusetuks jääb aga selle jaoks valitud meede,” kirjutab meelelahutusettevõtte pidaja Ruth Pere.  

Vähe sellest, et juhututtavaid tuvastada on keeruline (igaühega ei vaheta nime ja numbrit, oled sa kaine või joobnud) – öise nii-öelda tipptunni tekitamises ei näe mäluharjutustele abikätt. See ajaline piirang soosib nn sujuva kulgemise asemel enne kella kukkumist ilma- või puudujäämise kartuses korraga rohkem ostmist, sestap võib-olla ka rohkem tarbima kui muidu. Viimast veel eriti juhul, kui müük lõpeb etteantud ajal, sest baaripidajal pole selles vaimus huvi hommikuni oodata, kuniks klient oma varuga mäele jõuab. Sel juhul on tulemuseks survestatud klient, kes kogu ostu palju kiiremini ära tarbib ja hea, kui mäletab, kus ta üldse käis.

Suurem kasutegur oleks näiteks sel, kui paluda klientidel täita ankeet kontaktandmetega, mille säilitamise kohustus jääks baaripidajale tagasiulatuvalt kuu jooksul, andmete esitamisest keeldumisel jääks ka pidu pidamata.

Viiruse levikust tingitud kitsendused häirivad paljude erinevate valdkondade tavapärast toimimist. Kevadine lukustus on Saaremaa ettevõtjad eriti tundlikuks teinud ja igaüks peab võitlust oma huvide eest. Kandsime siis juba kaotust, nüüd saavad meelelahutusasutused järellainetusega veel kord pihta. Mõistlikum ja efektiivsem olnuks üleriigiline täielik piirang juba augusti lõpus. Kahe-kolme nädalaga oleks olukord olnud kontrolli all. Tänaseks on lind peost lendu lastud ja umbropsu vehkides teda naljalt kinni ei püüa.

Pooliku piirangu pinnalt jääb mulje, et ettevõtjate võimalusi ei taheta päris ära nullida hilisemate abimeetmete hirmus. Piirangu praegusel kujul jääb aga lõviosa tulust saamata, kuigi maksude osas keegi mööndusi ei tee. 

Virisemine asja ei paranda, tuleb rõõmu tunda, et suvigi tegutsemiseks anti. Eks toimime nõutud raamides lootuses, et klient jõuab baari enne, kui kell lööb keskööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles