Sotsiaalkindlustusamet kiusab diabeeti põdevate laste peresid!

, MTÜ Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing juhatuse liige
Copy
Kristi Peegel asutas diabeeti põdevate laste perekondade toetamiseks Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu.
Kristi Peegel asutas diabeeti põdevate laste perekondade toetamiseks Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu. Foto: Erakogu

​“Sotsiaalkindlustusamet, otsides meeleheitlikult kohta, kust raha kokku hoida, on hakanud kehtivat puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seadust meelevaldselt tõlgendama,” leiab MTÜ Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing juhatuse liige, Saaremaa juurtega Kristi Peegel.

Sotsiaalkindlustusameti (SKA) kommentaaris väidetu, et üheltki lapselt pole puuet ära võetud ning puude hindamise praktikat pole muudetud, on vale. 

Olen ema, kelle diabeeti põdevalt lapselt puue kevadel ära võeti. Mu lapsel on varemalt olnud raske puue 12 aastat. Märtsis tuli esitada uus taotlus puude “uuendamiseks”. Vastuseks saime, et puuet ei tuvastatud. Ja nii kahel korral. 

Läbi mitmekordse vaide saime lapsele puude siiski tagasi – keskmise. Diabeeti põdevale lapsele pole keskmine puue aga piisav, tema abivajadus on palju suurem – igas ööpäevas. 

Kui SKA püüab jätta muljet, et kõigile lapsdiabeetikutele on ju puue määratud – keskmine või raske –, siis kuidas saada raske puue tagasi, kui keskmisest ei piisa? 

Võitlus selle nimel, et lapsele uuesti raske puue määrataks, on kestnud kuus kuud. Esmaspäeval pöördusime kaebusega Tallinna halduskohtusse, kuna SKA meie vaideid ei rahuldanud. 

Tahame tähelepanu juhtida sellele, kuidas SKA puudega lastele ülekohut teeb. 

Julgen oma arvamuse välja öelda: sotsiaalkindlustusamet mitte üksnes et valetab, vaid ka kiusab diabeediga lapsi ja nende peresid. Amet ei kuula päris eksperte – endokrinolooge, lastearste ega diabeediõdesid, kes kõik ütlevad: see kuidas, nagu SKA praegu diabeeti põdevaid lapsi hindab, ei ole asjakohane. Diabeet on nii tugev kõrvalekalle ja diabeediga laps vajab igal juhul kõrvalist abi, nendele lastele peaks puude määrama juba koos diagnoosikoodi saamisega ja seda kuni täisealiseks saamiseni. Kui tänane seadus seda justkui ei võimalda, siis selleks tuleb võimalus luua. Nii teevad ka teised arenenud riigid, nt Soomes piisab lapsevanema avaldusest ja Rootsis läheb “linnuke” koos diagnoosiga süsteemidesse.   

Minu lapse puhul näiteks ei võtnud SKA arvesse e-tervise keskkonda märgitud terviseandmeid. Ometi on seal selgelt öeldud: lapsel on suur oht hüpoglükeemiale ehk vere madalast suhkrusisaldusest tulenevale koomale ja et lapsevanemad valvavad last igal ööl. Vaatamata sellele, et vanematel tuleb last ööpäevaringselt valvata, tegi SKA otsuse, et lapsel puuet ei ole.  Siit võib järeldada, et SKA palgatud nii-öelda ekspertarstid teevad täiesti meelevaldset tööd selle asemel, et lähtuda terviseandmetest. 

Kurb on see, et kui riigikogu saali ees ütleb sotsiaalminister, et haigete laste pered ei peaks oma õigusi kohtu kaudu taastama, seda peaks tegema süsteemi sees, siis tegelikult ei ole meil, haigete laste peredel võimalik oma õiguste eest seista muul moel kui kohtu kaudu, sest sotsiaalkindlustusamet mõistvat ja toetavat, lahendustele orienteeritud koostööd ei tee.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles