Koduteenus muutub eakatele tasuliseks

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Mare Naaber.
Mare Naaber. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui seni on Saaremaa valla eakad saanud koduteenust tasuta, siis aprillist peab enamik neist samas mahus teenuse eest maksma üle 30 euro kuus. 

Kui teenuse saajaid on ühel elamispinnal üks, hakkab üks kord koduteenust maksma 4 eurot. Kui teenust vajab aga kaks leibkonna liiget, tuleb korra eest tasuda 6,5 eurot.

“Tegemist on inimese omaosalusega, ülejäänud osa koduteenuse kuludest kaetakse Saaremaa valla eelarvest,” kommenteeris vallavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Mare Naaber. 

Abivallavanem Marili Niitsi sõnul on koduteenust saavate inimeste arv igal aastal kasvanud. “Omaosalus on kehtestatud selleks, et tagada kõigile abivajajaile teenus ka edaspidi,” põhjendas Niits. 

Koduteenuse saajaid on praegu 364. Enamik neist kasutab teenust kaks korda nädalas ehk keskmiselt kaheksa korda kuus.  

“Kõige väiksem kordade arv on kaks korda kuus, ent leidub ka üksikuid, kes kasutavad teenust iga päev kas üks, kaks või kolm korda päevas,” ütles Naaber.

Teenust iga päev ja kord päevas kasutaval eakal tuleks selle eest tasuda seega vähemalt 120 eurot kuus. 

“Teatud juhtudel vabastatakse inimene tema soovil teenuse omaosaluse tasumisest,” ütles Mare Naaber. Seda tehakse siis, kui inimesel pole seadusjärgseid ülalpidajaid ning kolme kuu sissetulek ühe pereliikme kohta kuus on pärast alaliste eluasemekulude mahaarvamist alla kahekordse toimetulekupiiri. Või on inimese enda ja tema ülalpidamiskohustusega lähedaste kolme kuu sissetulek pärast eluasemekulude mahaarvamist pereliikme kohta kuus alla kahekordse toimetulekupiiri.

Naaber lisas, et vallavalitsuse sotsiaalkomisjon võib vabastada inimese teenuse omaosaluse maksmisest ka teistel põhjendatud juhtudel.

Peamiseks põhjuseks, miks koduteenuse kasutajate hulk nii suureks kasvanud on, peab Mare Naaber seda, et paranenud on teenuse kättesaadavus. “See võimaldab eakatel pikemalt oma kodus elada  ning seeläbi vältida või lükata edasi üldhooldekodusse minekut,” rääkis Naaber.

Tema sõnul võis teenuse kasutajate hulk kasvada osaliselt ka seetõttu, et teenus on inimestele praegu tasuta. 

Koduteenuse eesmärk on tagada inimese iseseisev ja turvaline toimetulek kodustes tingimustes, säilitada ja parandada tema elukvaliteeti. Üks koduteenusekord sisaldab üht külastust. 

Vajadusel toob koduhooldaja kliendile toiduaineid ja määratud ravimeid, samuti aitab teda varem kokkulepitud tegevustes – näiteks toob tuppa puud või abistab pesemisel – või saadab eakat siis, kui too vajab abi kodust väljas, näiteks arsti juures või ametiasutuses käimisel. 

Uuendusena on lisatud võimalus külastada koos koduhooldajaga kord kuus kauplust.

Oktoobrist tuleva aasta märtsini võtavad piirkonna sotsiaaltööspetsialistid kõigi klientidega ühendust, et muudatusi selgitada ja vastata tekkinud küsimustele. 

Inimesed, kes pole koduteenust kasutanud, aga vajavad seda, saavad teenust taotleda, kui pöörduvad piirkonna sotsiaaltööspetsialisti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles