Muusikapäeval kuuleb Kuressaares Eino Tambergi teoste töötlusi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Muusikapäevad 2020
Muusikapäevad 2020 Foto: Poster

Tänase üleilmse muusikapäeva puhul saab Kuressaare kultuurikeskuses kuulata tasuta kontserti, kus Kirke Karja, Raimond Mägi ja Karl-Juhan Laanesaar esitavad Eino Tambergi teoste töötlusi.

Eesti muusikanõukogu korraldab sel puhul alates 2013. aastast tasuta kontsertide programmi, mille raames kõlab sel päeval elav muusika üle terve Eesti. Tänavu esitatakse eesti heliloomingut ning meie interpreetide ja kollektiivide kavad on pühendatud käesoleval aastal juubelisünnipäevi või ümmargusi sünniaastapäevi tähistavate heliloojate muusikale.

Kuressaare kultuurikeskuses esinevad kell 17 Kirke Karja (klaver), Raimond Mägi (kontrabass) ja Karl-Juhan Laanesaar (löökpillid), kes on eri kooslustes koos musitseerinud ligi kümme aastat. Neid ühendab huvi värskete kõlade otsimise vastu ning omanäoline mängustiil. Eino Tambergi teoste töötluste eesmärk on jätta alles teoste essents, ehk siis mitte valada neid üle svingivate kaheksandiknootidega. Kava on väljendusrikas ja kontrastiderohke; põimunud on kaasaegse akadeemilise muusika ning kaasaegse jazzmuusika esteetikad.

Eino Tamberg (1930–2010) oli üks 1950-ndate teisel poolel alanud eesti muusika uuenemise ja uuendamise eestvedajaid. Tema rütmiergas ja liikumisrõõmust pulbitsev “Concerto grosso” aastast 1956 – üks eesti muusika tähtteoseid – märgib stalinistliku ajajärgu lõppemist eesti muusikas ja pööret vabama mõtlemise, värske helikeele poole ning uue heliloojate põlvkonna jõulist püünele tulekut. See uhke teos puges raudsest eesriidest läbi ja jõudis rahvusvahelissegi orbiiti, mis oli nõukogude ajal ebatavaline saavutus.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse 1. oktoobril alates 1975. aastast Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollase presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvedamisel, kes kutsus üles meenutama sellel tähtpäeval, milline koht on muusikal meie kultuuris ja igapäevases elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles