Linnulahe ääres raiuti võsast välja mudaveo-raudtee tamm (3)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
AVARUS: Vaade Linnulahele on nüüd avatud, pruuni teena on näha endine raudteekoht.
AVARUS: Vaade Linnulahele on nüüd avatud, pruuni teena on näha endine raudteekoht. Foto: Ants Animägi

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) lõpetas nädala alguses Loode tammiku lähistel Sõrve maantee ääres raietööd, millega avati 12,5 hektarit võsastunud karjamaad.

Huvitava leiuna tuli võsast välja vana raudteetamm, mida pidi viidi eelmise sajandi alguses Kuressaare sanatooriumidesse Suurlahest ammutatud ravimuda. 

Hooldusraie muutis vaated kõvasti avaramaks. Nüüdsest on võimalik Sõrve poole sõites näha ka Linnu- ja Suurlahe vahelist teed.  

RMK looduskaitsespetsialist Ants Animägi
RMK looduskaitsespetsialist Ants Animägi Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

RMK looduskaitsespetsialist Ants Animägi ütles, et nii avalikus kohas pole sellises mahus raiet varem tehtud. “Kartsime küll, et kisa läheb lahti,” tunnistas Animägi, viidates, et avalikus kohas raiumine kutsub tihti esile mõne kodaniku pahameele. Siiski pole RMK ega keskkonnaamet saanud  ühtki kaebust. Sõrve maantee ja lahtedevahelise tee ristumiskohas on alles jäänud üksik metsatukk, mis Animägi sõnul on eramaal.

Lagedaks raiutud alal turritasid kolmapäeval veel kännud, millest suuremad käsitsi madalamaks lasti. “Järgmisel aastal on kõik juba roheline,” kinnitas Animägi ja ütles, et maa-ala hakkavad hooldama veised. 

Mahavõetud mets oli istutatud nõukogude ajal, kui väheviljakaid maid niimoodi majandati. Eelmise sajandi alguses oli samas paigas ja kogu Loode kandis üle 300 hektari Kuressaare linna karjamaid. Endistele aegadele viitab ka näiteks võsast välja tulnud kaev, kust Ants Animägi sõnul loomad joogivett said. 

Loode kandis on selle hooldusraiega suuremad tööd tehtud. Aastate jooksul on töid tehtud nii Loode tammikus kui ka Linnulahe pool. Päris laheni pole Animägi sõnul mõtet metsa maha võtta: seal on soo ja loomad jääksid lihtsalt kinni. Praegu pole veel päris kindel, kuid võib-olla võetakse maha veel üks metsatukk lahtedevahelise tee äärest, mis Linnulahe selle serva lõplikult avaks. 

Looduskaitsespetsialisti sõnul pole RMK-l Saaremaal enam eriti palju midagi hooldada, maad hakkavad lihtsalt otsa saama. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles