Saaremaa festival Bornholmil lükati aasta võrra edasi

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Jaanika Tiitson
Jaanika Tiitson Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

2021. aasta kevadel Taanis Bornholmi saarel toimuma pidanud Saaremaa kultuurifestival lükati koroonast tingitud ebakindla olukorra tõttu aasta võrra edasi. 

Festivali ettevalmistused oleksid pidanud algama juba nüüd, kuid selle eestvedaja, Saarte koostöökogu juhatuse liikme Jaanika Tiitsoni sõnul on ebaselgust reisimise osas liiga palju. "Ehku peale nii suurt üritust korraldada oleks liiga riskantne," nentis Tiitson. 

Keeruline olukord takistas septembris ka Bornholmi esinduse tulekut Saaremaale: päev enne Bornholmi delegatsiooni Saaremaale tulekut kehtestati Taani ja Eesti vahel karantiininõue ning oluline kohtumine jäi ära. 

Bornholmi saarest oli saarlastele suur tugi taasiseseisvumise ajal 30 aastat tagasi: Balti Silla nimelise koostööprojekti raames toimusid õpilasvahetused, saarlased käisid Taanis hankimas oskusi nii erialaselt kui ka ühiskonnakorralduse mõttes, saadi ka materiaalset abi. Pärast Eesti Euroopa Liitu astumist jäi koostöö soiku, kuid sel kevadel otsustati Saaremaa eestvedamisel suhted üles soojendada. 

Jaanika Tiitsoni sõnul hoitakse kontakti distantsilt: koostöö plaan on Orissaare gümnaasiumil ja  Rønne erakoolil, sõlmitud on kokkulepe estofiil Peter Kyhniga Balti Silla ajaloost pajatava raamatu koostamiseks. 

ÜLESKUTSE

Kõigile, kes tahavad meenutada oma kokkupuuteid Balti Sillaga mis iganes vormis – kas nad on ise võõrustanud taanlasi, käinud Bornholmil koolitusel, osalenud mõnel reisil, olnud seotud õpilasvahetusprogrammiga või kasvõi aidanud hankida toiduaineid, kui taanlasi 1990. aastate alguses Saaremaal vastu võeti ja poodidest polnud mitte midagi saada. Neid lugusid võib saata Jaanika Tiitsonile (jaanika@lapitekk.ee, tel 56 236 402), kes edastab need raamatu koostajale. Väga oodatud on ka fotomaterjal ja erinevad looga esemed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles