Katuse alla saanud Soela sadama teenindushoone ootab uut rahasüsti

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
SOELA SADAMA teenindushoone näeb esinduslik välja.
SOELA SADAMA teenindushoone näeb esinduslik välja. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Soela sadama teenindushoone sai katuse alla, kuid hoone lõplik valmimine nõuab lisainvesteeringuid. 

Arhitekt Vahur Sova projekteeritud sadama teenindushoone näeb esinduslik välja, kuid vajab lõplikuks valmisehitamiseks vähemalt sama suurt summat, kui juba kulutatud. Senised tööd läksid maksma 200 000 eurot, millest suurem osa tuli INTERREG Central Balticu programmi Smart Marina projekti kaudu.

Priit Nurk
Priit Nurk Foto: SH

Ehituse omaosaluse katteks andis 36 000 eurot Saaremaa vald. Hoones on kokku 360 ruutmeetrit pinda, sellest 300 ruutmeetrit esimesel korrusel, mis on ette nähtud paatide hoidmiseks ja remontimiseks. Paate saab hoida hoones juba praegu, samuti kasutada dušši ja kahte WC-d. Sadamakapteni ruum, tehnoruum ja panipaik esimesel korrusel, samuti saun koos puhkeruumiga teisel korrusel vajavad aga Soela sadama seltsi juhatuse liikme Priit Nurga sõnul umbes 300 000 eurot lisaraha.    

Millisest allikast hoone lõpuni ehitamiseks raha saada, nõuab parasjagu peamurdmist. Esmalt tuleb olemasolev projekt ära lõpetada. Hoone ehitamiseks võttis sadamaselts sildfinantseeringu raames pangalaenu, mille saab projektirahast 7–8 kuu pärast tagasi. Nurga sõnul eeldab eesmärgini jõudmine kannatlikku meelt. “Näiteks Metsküla seltsimaja ehitati kümme aastat projekt projekti haaval ja nemad on sinna, kui ma õigesti mäletan, ligi miljoni sisse pannud,” rääkis Nurk. “Meil tuleb ka kõik läbi mõelda, mis järjekorras midagi teha ja kust raha saada.”  

Tulevikus loodab sadamaselts avada Soela sadamas ka söögikoha, milliseid on väga paljudes Eesti väikesadamates, aga ka näiteks Muhus Koguvas.   

Soela sadama arendamist veab 2008. aastal asutatud Soela sadama selts, millel on praegu 70 liiget. Seltsi abiga ehitati uus sadamahoone, süvendati akvatooriumi ja rekonstrueeriti sadamakai. 2016. aastal valiti Soela sadam koos Puise kalasadamaga Läänemaal ja Purtse jahtsadamaga Ida-Virumaal Eesti parimate väikesadamate hulka. Soela sadama puhul tõsteti esile selle rolli kogukonnakeskusena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles