Õiguskantsler ei toonud päikeseparkide toetusõiguse kohta selgust

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Päikesepaneel
Päikesepaneel Foto: Elmo Riig

Õiguskantsler Ülle Madise leiab, et päikeseenergia tootjate põllumajandustoetustest ilmajätmise õiguspärasus vajab selgitusi Euroopa Komisjonilt. 

Õiguskantsler soovitab maaeluministeeriumil päikesepaneelide aluse maa toetusõiguslikkuse kohta küsida Euroopa Komisjonilt. Nii saab välja selgitada, kas ja milliste suuniste alusel võib päikesepaneelide alust maad automaatselt tõlgendada põllumajanduseks sobimatu maana või tuleb vastavad normid kehtestada liikmesriigil endal.

Praegune praktika, kus põllumajandusmaal asuvate päikeseparkide omanikud PRIA-lt põllumajandustoetust ei saa, pole üheselt kooskõlas kehtivate õigusnormidega ega hea halduse tavaga. 

Mitmed päikeseenergia tootjad tegelevad päikesepaneelide alusel maa-alal ka põllumajandusega, pidades sellel rohumaal näiteks lambaid. PRIA on seni keeldunud päikeseenergia tootjatele põllumajandustoetusi maksmast, sest peab päikesepaneelide alust maad automaatselt põllumajanduseks mittesobivaks maaks. Päikeseenergia tootjate sõnul on lammaste pidamine päikesepaneelide alusel maal ja paneelide vahel võimalik ning seda praktiseeritakse mitmel pool: paneelid pakuvad lammastele ühtlasi sobivat varjualust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles