Augud turuhoonesse? Ei mingil juhul, keelab muinsuskaitse

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
NII IKKA EI SAA, leiab muinsuskaitseamet.
NII IKKA EI SAA, leiab muinsuskaitseamet. Foto: MAANUS MASING / ANETTE SANNIK

Saaremaa vallaarhitekti lennukas idee raiuda päikesevalguse sissepääsuks Kuressaare turuhoone seina ja katusesse augud ei leidnud muinsuskaitsjatelt poolehoidu. 

Oktoobri alguses kirjutasime Saarte Hääles, et vallaarhitekt Mark Grimitlihti visioon tulevasest turuhoonest meenutab auklikku juustu. “See ei ole provokatsioon,” kinnitas ta Saarte Hääles ja avaldas, et vald soovib projekteerijatelt raamidest välja mõtlemist. 

“Vallaarhitekti poolt oma visioone ette joonistada ei ole eetiline, seda enam, et see näeb välja ebaprofessionaalne,” hindas aga muinsuskaitsja ja kunstiakadeemia õppejõud Lilian Hansar

Põhjaliku ümberehitamise küsimuses oli muinsuskaitseamet selleks ajaks vallale juba ei öelnud. Siiski lootsid vallavalitsuse ametnikud, et kui küsida muinsuskaitselt uuesti, õnnestub mõningad muudatused välja kaubelda. 

Ametnike keeles rääkides: “Hoonele sooviti lisada kaasaegse arhitektuurikeelega lisandusi, mis aitaksid hoone ilmet esteetiliselt siduda uue funktsiooniga. Samuti on säilinud soov lammutada hoonel kõik olemasolevad, 1980. aastatel teadusliku restaureerimise meetodil rajatud sisekonstruktsioonid – vahelaed ja siseseinad.”

Muinsuskaitseameti Saaremaa inspektor Keidi Saks teatas aga sel nädalal vallavalitsusele, et hoone välisilme omab väärtust, mistõttu tuleb seda hoida. Samuti on amet seisukohal, et hoone plaanilahenduse täielik muutmine ja raudbetoonvahelagede lammutamine pole põhjendatud. 

Küll aga tuleks täiendava ruumi saamiseks kõne alla hoone hoovipoolsele küljele juurdeehitise kavandamine. Selle täpne asukoht ja maht tuleb täpsustada muinsuskaitse eritingimuste koostamise faasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles