Saarte Kalandus võib admiralile panna nurgakivi või kirstunaela (1)

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Bellingshauseni monumendi eskiis
Bellingshauseni monumendi eskiis Foto: Erakogu

Admiral Bellingshauseni monumendi rajamisel on kaalukeeleks Saarte Kalandus, kellelt Saaremaa vallavalitsus loodab saada mälestusmärgi püstitamise eelarvest puuduvad 29 800 eurot.

Hetkel on monumendi ehituse toetuseks nõusolev rahastusotsus riigi tugiteenuste keskuselt – 50 000 eurot, kultuuriministeerium on projektile eraldanud 30 000, millest 3000–5000 on reserveeritud Saaremaa muuseumile vastavateemalise näituse korraldamiseks. Ühisrahastuskeskkonnas Hooandja koguti 7200 eurot ja vallavalitsus ise paneb 30 000 eurot, mis katab projektitaotluste omaosalusi.

Lõplikust summast 144 000 eurot, mis sisaldab monumendi maksumust 134 000 ja 10 000 ulatuses ettevalmistavate tegevuste rahastamist, on puudu 29 800 eurot.

Saaremaa vallavalitsuse kultuurinõunik Kristel Peel ütles, et raha küsitakse taas kord MTÜ-lt Saarte Kalandus ehk PRIA ja Euroopa merendus- ja kalandusfondi kohapealselt esindajalt. “Loodame väga, et nad meid toetavad ja saame monumendi järgmise aasta augustis merepäevadel avada,” lausus ta.

Kui aga Saarte Kalandus projekti piisavalt kõrgelt ei hinda ja toetust ei eralda, siis tuleb Peeli sõnul edasi mõelda. “Ma ei näe rohkem fonde, kust hetkel oleks võimalik monumendile toetust küsida,” tõdes ta ja lisas, et sellisel juhul pöörduvad pilgud taas vallavalitsuse poole. “Siis on kaalumise koht, kuidas edasi minna – kas panustada valla poolt rohkem, otsida veel erasponsoreid või mõelda alternatiivsetele variantidele. Aga sellega tegeleme siis, kui Saarte Kalanduse vastuse saame,” rääkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles