Süüdimatu ja ohtlik?

, Sõmera Kodu juht
Copy
TEGEVUSES: Terje Hanson (paremal) juhendab parasjagu käsitöö tegemisel Silvi Salongi.
MAANUS MASING
TEGEVUSES: Terje Hanson (paremal) juhendab parasjagu käsitöö tegemisel Silvi Salongi. MAANUS MASING Foto: Saarte Hääl

Viimased paar päeva on Saarte Hääles kirjutatud, et Sõmeralt linna tulevad erivajadusega inimesed “käituvad süüdimatult” või “võivad olla ohtlikud”. 

Nende lugude kirjutajad ei ole näinud mitte ühtegi inimest, kes soovib Sõmeralt Kuressaarde elama tulla. Nad ei tea midagi nende tegelikust elust ja käitumisest, aga oletavad julgesti (ja valesti).

Eelmisel aastal leidis politsei meie saarelt 171 joobes juhti ja umbes 1000 kiiruseületajat. Ilmselt jäi neid kordi rohkem avastamata. 

Nende seas ei olnud ühtegi psüühilise erivajadusega inimest, ometi ei kirjuta me liiklusrikkujate kohta vaenukirjasid ega taha valida, millises linnaosas nad võiksid elada. 

Nii kihutajate kui ka purjus peaga sõitjate puhul on selge, et nad on reaalne oht meie lastele nii kooliteel kui ka linnas liikudes. Ometi ei räägita nendest mitmest tuhandest ohtlikust inimesest, vaid võetakse sihikule 24 erivajadusega inimest, kellest ükski ei tarbi alkoholi ega ole oma senise elu jooksul ohtlikult käitunud. 

Sõmeral elavaid inimesi on nende diagnoosi tõttu mugav ühte patta panna ja sildistada, aga kas see õigustab nende suhtes halba ja eelarvamuslikku käitumist?

Inimesed, kes te avalikult sildistate ja alandate psüühilise erivajadusega inimesi – mõelge palun sellele, et ka Sõmera Kodus käivad lehed. Nad loevad teie kirjutisi ja ma ei kujuta isegi ette, kui halvasti nad ennast tunda võivad, kui loevad lehest, et on oma erivajaduse tõttu tembeldatud ohtlikuks või süüdimatult käituvaks. 

Tegelikult on nad heatahtlikud inimesed, kes lihtsalt soovivad elada oma kodus, ilma et neile silte külge kleebitaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles