Liiva pätsanud inimene: vene ajal sai ka sealt võetud

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
INETU TEMP: Jaagup Kallase sõnul ei ole võõrale maale liiva kaevandama minna lihtsalt ilus.
INETU TEMP: Jaagup Kallase sõnul ei ole võõrale maale liiva kaevandama minna lihtsalt ilus. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Suur oli Paikülas elava Jaagup Kallase imestus, kui ta avastas, et talle kuuluvalt liivase pinnasega maatükilt on kadunud paar järelkärukoormat liiva. 

Kallas pani Facebooki üles murekirja: “Ma ei ole kade, aga normaalne inimene tuleb ja küsib, kui midagi tarvis on, mitte ei lähe salaja teise liiva kaevandama.”

Üsna pea andsid tähelepanelikud inimesed Kallasele teada, kes liiva kallal käinud oli, ning ta sai ka teise üllatuse osaliseks: liiva oli võetud laste liivakasti täitmiseks ning liiva krattinud vanem inimene ei osanud üldse arvatagi, et looduslik liivavall võib olla kellegi oma. 

Selgituseks oli ta öelnud, et vene ajal toodi ka sealt. 

Olgugi et pooled said liivavõtmise omavahel ära klaaritud, peab Kallas seda lugu õpetlikuks. “Ei ole elu nii nagu nõukogude ajal, kus igaüks käis, lõi labida metsas maasse ja võttis, mis vaja,” märkis ta.

Kui seadus ei sätesta teisiti, on õigus võtta looduslikku materjali kaevandamisloata vaid maaomanikul endal isiklikus majapidamises kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles