Vaimse tervise õed: koroonaoht tekitab inimestes ärevust ja hirmu

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
HÄDALISTE ABISTAJAD: Haigla ravijuht Edward Laane sõnul teevad vaimse tervise õed Ada Jasner ja Larissa Tomme tänuväärset tööd.
HÄDALISTE ABISTAJAD: Haigla ravijuht Edward Laane sõnul teevad vaimse tervise õed Ada Jasner ja Larissa Tomme tänuväärset tööd. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare haigla vaimse tervise õdedelt on kolme aasta jooksul abi otsinud sadakond saarlast.

2017. aasta maist, mil Kuressaare haigla hakkas korraldama vaimse tervise õe vastuvõtte, on seda võimalust kasutanud 106 patsienti – 56 meest ja 50 naist.

“Seega vajavad mehed ja naised vaimse tervise õe abi enam-vähem võrdselt,” ütles Ada Jasner, kes koos Larissa Tommega vastuvõtte teeb.

Jasneri sõnul pöörduvad inimesed vaimse tervise õe poole siis, kui nad ei tule enam oma muredega üksi toime ega leia lahendusi. 

Peamiselt otsivad patsiendid abi stressi, unehäirete või probleemsete suhete tõttu, aga ka üksinduse või mure tõttu oma lähedaste pärast.

“Võime oma praktikas kinnitada, et koroonaviirus ja kevadine eriolukord on tekitanud inimestes ärevust ja hirmu rohkem, kui seda on tavaolukorras ette tulnud,” tõdes Jasner. 

“Meie peamised ravivõtted on aktiivne kuulamine, psühhoterapeutilised vestlused ja nõustamised.” Vajadusel suunavad vaimse tervise õed patsiendi edasi psühhiaatri vastuvõtule või haiglaravile. Psühhiaatri juurde on suunatud 15, haiglaravile aga kolm patsienti.

Jasneri sõnul on tema ja Larissa Tomme peamisteks patsientideks haiged, kes käivad regulaarselt vastuvõttudel terviseseisundi jälgimiseks ja pikatoimeliste ravimite manustamiseks. 

“Tänu meie tegevusele on haiguste ägenemised ja haiglaravi vajadus vähenenud,” märkis Ada Jasner, lisades, et praegu on regulaarsel jälgimisel 20 patsienti.

Vaimse tervise õe vastuvõtule on inimesi suunanud nii perearst, sotsiaaltöötaja kui ka psühhiaater. Osa patsiente on vastuvõtule tulnud ka ise.

Saatekirja vaimse tervise õe vastuvõtule pääsemiseks vaja pole. Küll aga tuleb vastuvõtuaeg broneerida haigla registratuuris telefonil 45 20 115.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles