Perearst: mehed, tulge tervisekontrolli!

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Arsti juures kontrollis käimine on väga oluline, et avastada terviseprobleemid varakult.
Arsti juures kontrollis käimine on väga oluline, et avastada terviseprobleemid varakult. Foto: Shutterstock

Mehed võiksid usinamalt tervist kontrollimas käia, leiab Salme perearst Tiina Tarkin ülemaailmse meeste tervise kuu hakul.

Tiina Tarkin
Tiina Tarkin Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

“Meeste suhtumine oma tervisesse on erinev – leidub neid, kes on harjunud kord aastas kontrollis käima, mõni teine aga saabub arsti juures alles viimases hädas,” tõdes dr Tiina Tarkin. 

Dr Tarkini sõnul on terviseteadlike meeste hulgas, kes regulaarselt tervisekontrollis käivad, nii keskealisi kui ka eakaid mehi.

“PSA-testi, mis võimaldab varakult tuvastada eesnäärmevähki, tuleb mul oma patsientidele sageli teha,” märkis Tarkin.

Sel kevadel jäi paljudel meestel koroonalaine ja eriolukorra tõttu kontrollis käimata – seda rohkem on neid, kes teevad seda praegu. 

Dr Tarkini sõnul on soovitused, kuidas tervem püsida, lihtsad: toitu tervislikult, liigu rohkem, ära tarbi alkoholi, ära suitseta. Paraku on tal tulnud üsna sageli juhtida oma meespatsientide tähelepanu nende liiga suurele kehakaalule ja kahjulikele harjumustele. 

“Iseasi on see, kas nii vanaks elanud inimene oma harjumusi muutma hakkab,” tõdes perearst. “Millestki loobumist peetakse ju raskeks.” 

Tiina Tarkini sõnul on väga oluline, et mehed osaleksid jämesoolevähi sõeluuringul. “Teeme ka ise selle nimel tööd – helistame ja kutsume,” rääkis Tarkin. “ Neid, kes keelduvad, on väga üksikuid.”

Haigekassa andmeil kutsuti mullu Saare maakonnas jämesoole sõeluuringule 1602 meest. Kutsutuist osales uuringul 903 ehk 56,4%. Tänavu on maakonnas uuringule oodatud 1051 meest.

TAI tänavu avaldatud uurimus “Vähihaigestumus Eestis 2017” näitab, et 2017. aastal registreeriti Eestis 8779 uut vähi esmasjuhtu, neist 4425 meestel. Meeste kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja oli eesnäärmevähk, mis moodustas veerandi kõigist vähijuhtudest. Sageduselt järgnesid kopsuvähk (14% vähijuhtudest) ja naha mittemelanoom (12%). Käärsoolevähk moodustas meestel 6% ning pärasoole- ja neeruvähk kumbki 5% kõigist esmasjuhtudest. 

Eesnäärmebuss jõuab Kuressaarde

19.–27. novembrini peatub Kuressaare haigla juures taas meestekliiniku mobiilne kabinet ehk “eesnäärmebuss”. Seal tegelevad meestearstid kõigi meestele eriomaste haigustega: eesnäärmehaigused, seksuaalhäired, meeste üleminekuiga, hüpogonadism, viljatus, sugutrakti ägedad ja kroonilised põletikud, kõik peenise, munandikoti haigused, rinnahaigused meestel.

Vastuvõtule tulemiseks on vaja perearsti saatekirja ning end eelnevalt registreerida meestekliiniku kodulehel e-kirjaga aadressil meestekliinik@kliinikum.ee; telefonidel 73 19 100, 73 19 323. Tasulise teenuse korral pole saatekiri vajalik, kuid võimalusel tuleks kaasa võtta varasemate uuringute tulemused. Kuressaare haiglas võtab patsiente vastu uroloog Andres Sarjas. Tema vastuvõtule saab end kirja panna haigla registratuuri telefonil 45 20 115.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles