Eestis on alanud koroonaviiruse epideemiline levik

Saarte Hääl
Copy
COVID 19 test. Foto on illustratiivne.
COVID 19 test. Foto on illustratiivne. Foto: www.freepik.com

Terviseameti peadirektori Üllar Lanno sõnul kasvab koroonaviirusesse nakatumine kiiresti ning Eestis on alanud viiruse epideemiline levik.

Lanno ütles eile ajakirjanikele, et koroonaviirusesse nakatumise tase tõuseb kogu riigis ning kui seni levis viirus piiritletud kolletes, siis nüüd on Eestis alanud viiruse epideemiline levik.

Ta lisas, et kuna Põhja piirkonnas on viiruse levik nii kiire, ei suuda terviseamet edastada enam üksikasjalikku infot nakatumiste kohta. Lanno sõnul tähendab viiruse kiirem levik ka suuremat survet haiglatele.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul liigub Eesti väga selgelt  tervishoiualase kriisi suunas. “Tänased numbrid kinnitavad seda,” ütles ta. Minister nentis, et praegused näitajad hakkavad parimal juhul langema paari nädala möödudes ning seda juhul, kui praegu teha õigeid otsuseid. 

Kiik kutsus inimesi üles viibima rahvarohketes kohtades võimalikult vähe. Ta lisas, et terviseamet töötab praegu oma võimete piiril.

“Kuna viiruse levik on nii üldine, siis tuleb kõigi suuremate ürituste puhul mõelda, kas nende külastamine on ohutu,” ütles Üllar Lanno. “Suured kogunemised hakkavad muutuma osalejatele ohtlikuks.”

Terviseamet kutsub kohalikke omavalitsusi üles kaaluma avalike ürituste kooskõlastamist. Lanno sõnul soovitab amet ära jätta üritused, sealhulgas ka jõulu- ja uusaastapeod.

Euroopast Eestisse tulijatel tuleb jääda karantiini

Euroopa riikidest Eestisse saabujatele kehtib alates esmaspäevast 10 päeva pikkune liikumispiirang.

Tuginedes koroonaviiruse nakatunute suhtarvule kehtib alates esmaspäevast liikumisvabaduse piirang järgmistest Euroopa riikidest Eestisse saabujatele: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaaria, Hispaania, Holland, Horvaatia, Iirimaa, Island, Itaalia, Kreeka, Küpros, Leedu, Liechtenstein, Luksemburg, Läti, Malta, Monaco, Norra, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, San Marino, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Šveits, Taani, Tšehhi, Ungari ja Ühendkuningriik. Vatikani näitaja on küll 0, kuid sealt Itaalia kaudu Eestisse reisijaile kehtib samuti 10 päeva pikkune liikumisvabaduse piirang.

Alates esmaspäevast ei laiene liikumispiirang neile inimestele, kes saabuvad Eestisse Euroopa Liidu ja majanduspiirkonna, Schengeni ala ning EL-i ühise nimekirja riigist, mille nakatumisnäitaja on alla 50 inimese 100 000 elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles