Kelmuste eest karistatud saarlane püüab uusi ohvreid

Kristina Õun
, Reporter
Copy
MAREK TAMM saatis “sõbrale” foto, kus ta on Rootsis erahaiglas “sünnimärgi operatsioonil”. Tegelikult on pilt tehtud kodus ema juures katusekorrusel.
MAREK TAMM saatis “sõbrale” foto, kus ta on Rootsis erahaiglas “sünnimärgi operatsioonil”. Tegelikult on pilt tehtud kodus ema juures katusekorrusel. Foto: Erakogu

End Eesti poliitikutele ja ärimeestele Rootsi miljardäri sohitütre Johanna elukaaslase ja laste isana tutvustanud saarlane Marek Tamm pettis välja väidetavalt kümneid tuhandeid eurosid.

"Ta on loonud Johanna Lundbergi Facebooki konto, mida ta ise peab, sest tegelikult ei ole tal Johanna Lundbergi nimelist naist ega ka kaksikuid Rootsis. Seda kontot haldab ta ise," ütles üks Tamme ohvritest, ettevõtja Peeter Annion Saarte Häälele.

Annion räägib, et kelm suudab endast jätta nii usaldusväärse ja positiivse mulje, et nende 1,5 aasta pikkuse suhtlemise käigus ei tekkinud tal isegi kahtlust, et tegu võiks olla petisega.

"Ma pidasin teda sõbraks," tunnistab Annion, kes tutvus Marekiga Birgit Mardi korraldatud tenniselaagri kaudu, kus Mareki ja Peetri tütred osalesid ja sõbrunesid.

Marek Lundbergi nime all esinenud Tamm saatis Peetrile pilte oma naisest Johannast ja kaksikutest, kes olla sündinud. Samal ajal rõhutas Marek, et kuna tegu on miljonäri sohilapsega, tuleb nende eraelu detailid saladuses hoida.

Kui Annion oli sööda peale näkanud ning uskus Tamme, kes lubas Annioni firmale välismaal hoogu anda, hakkas Tamm erinevate tehingute tarvis raha küsima. 30 000 euroni ulatuvat summat pole Peeter siiani tagasi saanud.

"Ta tundus lihtsalt niivõrd usutav," tunnistab Peeter Annion. "Kõik need kontaktid, need nimed, mis ta välja käis – kõik tundus paika pidavat. Inimene oli ära teinud korraliku eeltöö, jäi mulje, et ta teabki neid inimesi ja teeb nendega äri." 

“Rootsi miljardäri tütre elukaaslane ja laste isa”, 49-aastane Marek Tamm (Alle) elab väidetavalt koos ema ja tütrega koos Leisis. 

Oktoobri lõpul kirjutas Äripäev, et Tamm kasutas valeidentiteeti ja pooltõdesid, et läheneda legendaarsele kriminaalkohtunikule Merle Partsile, kes on pöördunud prokuratuuri, sest kahtlustab, et kelm kasutas põgusat tutvust ära suures pettuses.

Ohvrid kardavad

Birgit Mardilgi ei olnud esialgu kahtlust, et tegu on osava manipulaatoriga. Mardi tutvusringkonda kuuluvalt inimeselt kadus Mareki taskusse ligi 18 000 eurot. Kui Annion ja Mardi hakkasid uurima, kas kellelgi on Marekiga veel sarnaseid kogemusi, selgus, et ohvreid võib olla sadu. 

“Need inimesed ei julge rääkida. Paljud neist on niivõrd ära hirmutatud, et enne loobuvad, kui hakkavad tema vastu sõdima,” rääkis Peeter Annion. 

Tema sõnul on Marek osav nii tehnikavaldkonnas, võltsimises kui ka inimestele naha alla pugemises. 

“Lähed temaga korra kohvile ja ta suudab sind täielikult enda kanna alla saada,” sõnas Annion. “Inimesed kardavad, et Marek hakkab mainet mustama ning töökohti ja suhteid saboteerima, nende kõnesid pealt kuulama ning arvutitesse häkkima.”

Illustratsioon: Saarte Hääl

Põhja ringkonnaprokutuuri pressiesindaja Marie Aava kinnitas eile Saarte Häälele, et kriminaalmenetlus Marek Tamme osas on käimas. 

Marek Tamm ise ütles Saarte Häälele, et süüdistused on alusetud ning laimavad ning ta kavatseb väidete ümberlükkamiseks minna kohtusse. Selleks on ta palganud vandeadvokaat Robert Sarve, kellega kavatsetakse avalikule laimamisele jõuliselt reageerida. 

Pareerib süüdistusi

Tamm väitis, et Äripäeva artikkel on laimav ega põhine faktidel. Just faktidega tegelevat hetkel kaitsja Robert Sarv. 

Mis puudutab kohtunik Merle Partsi, siis kinnitas Marek Tamm Saarte Häälele, et nad on tegelikult head tuttavad ning kelmuste taga on hoopis Peeter Annion ise. Ka jutt selle kohta, et Marek Tamm end Rootsi miljonäri tütre Johanna elukaaslasena esitab, olevat väljamõeldis.

Kaitsja Robert Sarv ütles Saarte Häälele, et Marek Tamme kohta esitatud väidete analüüs on hetkel töös ning lähema aja tegevused näitavad, kas väidetel on ka tõepõhi all. 

“Kuna asjas ei saa välistada kohtuvaidlust, siis on vara sisulisi kommentaare jagada. Teeme seda kindlasti õigel ajal ja kohas ning toome vajadusel tõendid ka avalikkuse ette,” ütles Sarv. “Hetkel tundub, et neil inimestel tasub enda väiteid kinnitavad tõendid üle vaadata.”

Marek Tamme, varasema nimega Alle, kes kutsub end ka Marek Lundbergiks, on varem karistatud kelmuste ja võltsimiste eest. 2017. aastal määras Harju maakohus mehele kokku nelja-aastase liitvangistuse, mis asendati 1440 tunni üldkasuliku tööga. Kohus mõistis talt välja ka kokku üle 48 000 euro eraisikute kasuks ja ligi 130 000 eurot Tamme pankrotti aetud äriühingule 1Grupp A&M OÜ. Sisuliselt raiskas Tamm firma raha ära ja põhjustas maksejõuetuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles